Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea 'Babeş-Bolyai' aniversează 75 de ani de la revenirea Universităţii Regele Ferdinand I la Cluj

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) aniversează împlinirea a 75 de ani de la revenirea Universităţii Regele Ferdinand I la Cluj şi de la înfiinţarea Universităţii din Cluj cu limba de predare maghiară.

"Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) celebrează 75 de ani de la revenirea Universităţii Regele Ferdinand I la Cluj şi de la înfiinţarea Universităţii din Cluj cu limba de predare maghiară prin decret-lege. Astfel, în data de 28 mai 1945, apărea în Monitorul Oficial Decretul-Lege nr 406 pentru revenirea la locurile lor a instituţiilor şcolare din Ardealul de Nord potrivit căruia 'Universitatea Regele Ferdinand, actualmente cu sediul la Sibiu, cu toate institutele anexe (...) se reîntorc pe ziua de 1 Iunie 1945 la locurile lor, ocupându-şi toate localurile ce au avut'. În aceeaşi dată, Decretul-Lege nr 407 pentru înfiinţarea la Cluj a Universităţii cu limba de predare maghiară prevedea, la art. 1, că 'se înfiinţează la Cluj, pe data de 1 Iunie 1945, o Universitate de stat, cu limba de predare maghiară'. Era pentru prima dată când la Cluj, oraşul considerat capitala Ardealului, este acceptată existenţa simultană a două universităţi cu limbile de predare română şi maghiară", se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Potrivit sursei citate, cele două universităţi s-au unit în 1959 sub numele de Universitatea "Babeş-Bolyai".

"Dezvoltarea şi integrarea comunităţii academice au fost amplificate după 1990, când am reuşit să construim o comunitate UBB performantă în paradigma multiculturalităţii, cu trei limbi oficiale de studiu: română, maghiară şi germană, precum şi multe alte programe de studiu în alte limbi de circulaţie internaţională", a declarat, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este astăzi cea mai mare universitate din România, cu o tradiţie academică din anul 1581.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.