Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea lui Soros, 'forțată să părăseacă Budapesta': Curtea de Justiţie a UE condamnă Ungaria pentru legea privind universitățile străine

yabiladi.com
cjue

Ungaria, aflată în dispută cu Bruxellesul în legătură cu statul de drept, a fost condamnată marţi de justiţia europeană pentru legea privind universităţile străine, care a constrâns Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene, fondată de finanţistul american de origine ungară, şi altor universităţi străine. CJUE a cerut Ungariei să respecte regulile europene.

Judecătorii de la Luxemburg au urmat avizul dat de avocatul general la începutul lunii martie. Condiţiile introduse de Ungaria pentru a le permite unităţilor de învăţământ superior să îşi exercite activităţile pe teritoriul său sunt "incompatibile cu dreptul Uniunii", afirmă instanţa într-un comunicat.

Specialiștii din SUA aruncă în aer TOT ce se știa despre coronavirus: infecția se transmite prin AER


Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros, ţintă a atacurilor premierului ungar Victor Orban, şi-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

Legea cere, între altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu statul de origine al universităţii. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Cerinţele noii legi din Ungaria contravin dispoziţiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legătură cu libertatea academică, libertatea de a crea unităţi de învăţământ superior şi libertatea antreprenorială, susţine CJUE în decizia sa.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban este în dispută cu UE în legătură cu statul de drept.

Parlamentul European a acuzat Budapesta de "încălcarea gravă" a valorilor UE şi a activat o procedură în cadrul Articolului 7 al Tratatului UE, care poate în teorie să ducă la sancţiuni.

Primul raport privind respectarea statului de drept în ţările din UE, prezentat la sfârşitul lui septembrie de Comisia Europeană, a fost extrem de critic faţă de Ungaria şi Polonia, două ţări unde efectele reformelor din justiţie stârnesc "îngrijorări puternice".

Statele membre ale UE au adoptat un dispozitiv pentru a condiţiona acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept, o premieră în UE. Ungaria şi Polonia au votat împotrivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.