Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea poloneză din Opole a ajutat la evacuarea din Kabul a unor foşti studenţi afgani

nytimes.com
kabul aeroport afgani

Universitatea poloneză din Opole (sud) a ajutat la evacuarea din Kabul a 16 afgani, foşti studenţi ai săi, şi familia unuia dintre angajaţii săi, ajutându-i să urce la bordul unuia dintre avioanele cu destinaţia Varşovia, relatează marţi AFP.

Cele 16 persoane au fost transportate în Polonia. Printre acestea, cinci copii cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi 11 ani, toate fete, cinci foşti studenţi, între care două activiste pentru drepturile femeilor care "înainte de plecare au fost nevoite să-şi ardă toate cărţile în limba engleză", a declarat pentru AFP Halina Palmer-Piestrak, coordonatoare Erasmus+ de la Universitatea din Opole.

Universitatea din Opole este singura din Polonia care cooperează cu Afganistanul în cadrul programului european pentru educaţie Erasmus+, care funcţionează din 2016 şi care le permite studenţilor afgani să petreacă un semestru la această instituţie de învăţământ, potrivit Agerpres.ro.

"Foştii noştri studenţi ne-au scris cerându-le să îi ajutăm", a declarat pentru AFP Maciej Kochanski, purtător de cuvânt al universităţii. "Am vrut să-i ajutăm, pur şi simplu. Nu puteam face altfel, viaţa lor era în pericol".

Pentru a-i ajuta, universitatea a lansat apeluri, în special către Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării.

"Le-am trimis informaţiile pentru a putea identifica persoanele în cauză", a spus Palmer-Piestrak.

Apelurile au fost ascultate şi cinci foşti studenţi, precum şi familia unui angajat afgan al universităţii au fost incluşi pe listele de evacuare. În total, 16 persoane au putut fi scoase din ţară.

În prezent, ei se află în carantină în centrele indicate de guvernul de la Varşovia şi pot solicita statut de refugiat în Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.