Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai vârstnici veterani de război din ţară a fost sărbătorit la 102 ani de Primăria Braşov

veteran de război

Municipalitatea braşoveană l-a sărbătorit, joi, pe unul dintre cei mai în vârstă veterani din România, Aurel Deteşan, care a împlinit 102 ani, oferindu-i o plachetă aniversară şi felicitându-l pentru activitatea sa şi pentru longevitate, potrivit agerpres.ro.

Conform Primăriei Braşov, evenimentul a avut loc într-unul dintre centrele rezidenţiale pentru vârstnici, din localitatea Sânpetru, iar municipalitatea braşoveană, reprezentată de viceprimarul Flavia Boghiu, i-a făcut veteranului o surpriză, constând într-un tort.

"În calitate de viceprimar, cred că suntem datori să ne arătăm respectul şi consideraţia pentru oameni care sunt un exemplu pentru noi, atât prin sacrificiul lor, cât şi prin calitatea morală şi experienţa de viaţă pe care o au. (...) Şi pentru că tot se vorbeşte în aceşti ani de lipsa de modele pentru tineri, cred că acest om, acest erou al României ar trebui să fie unul dintre modelele pe care Braşovul le oferă", a declarat Flavia Boghiu.

Născut în data de 22 iulie 1919, în Târgu Mureş, Aurel Deteşan s-a refugiat în 1940 din teritoriul vremelnic ocupat prin Dictatul de la Viena şi s-a înrolat în armata română ca artilerist, urmând cursuri intensive de instruire de specialitate cu instructori germani.

La declanşarea războiului pentru eliberarea Basarabiei, a luptat ca sergent T.R. în Divizionul 1 Artilerie din Regimentul 1 Artilerie Motorizată pe frontul din est în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942 şi 1943, în singura divizie blindată pe care România o avea la acel moment.

A supravieţuit luptelor de la Cotul Donului, apoi a luptat cu unitatea sa pe frontul de la Stalingrad, fiind singurul supravieţuitor din aceasta. A fost rănit şi evacuat din spitalul militar de campanie de la Stalingrad cu unul dintre ultimele avioane care au decolat din încercuire.

După revenirea în ţară şi refacerea lungă după perioada de convalescenţă, a activat un timp la partea sedentară a Regimentului 1 Artilerie Motorizată şi, ulterior, a fost mobilizat pe loc la rafinăria din Braşov, unitate de producţie militarizată în acei ani de război, ca specialist tehnic în producţie.

Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului a fost decorat cu ordine şi medalii.

În prezent, are gradul de căpitan în retragere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.