Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cele mai păguboase contracte pentru statul român nu va mai fi prelungit

revista presei

Digi24:

Unul dintre cele mai păguboase contracte pentru statul român nu va mai fi prelungit. Este vorba despre contractul prin care firma grecească Intralot gestionează toate jocurile de noroc de la Loteria Română. Chiar foşti şefi ai Loteriei au spus ani în şir că această afacere a păgubit statul român cu aproape un miliard de euro. Este un contract vechi de 22 de ani încheiat între Intralot şi Loteria Română prin negociere directă, adică nu s-a făcut niciodată vreo licitaţie. Compania grecească a furnizat în urmă cu 22 de ani acele echipamente prin care sunt scanate biletele pe care românii le joacă la Loto 6 din 49, dar şi celelalte jocuri. În schimb, statul a plătit lună de lună 7,5 la sută din încasările brute. Adică cu cât românii au jucat mai mult, cu atât firma străină a avut încasări mai mari. Acest contract a fost prelungit an de an, chiar dacă şefii Loteriei Române ar fi trebuit să organizeze licitaţii noi. Inclusiv Curtea de Conturi a tras un semnal de alarmă privind la ilegalitatea acestor prelungiri, iar punctul culminant a fost când procurorii DNA au intrat pe fir şi au anunţat că vor deschide o anchetă. Ultima prelungire a contractului este valabilă până pe 31 decembrie, iar ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat deja că este ultima prelungire. Ca atare, Loteria va trebui să facă o nouă licitaţie, dar acest proces birocratic, susţine el, nu va pune în pericol jocurile de noroc, pentru că până la finalizarea licitaţiei, Loteria va colabora cu subcontractorii Intralot.

România Liberă:

Biserica Ortodoxă Română este, în ultimii ani, într-un continuu proces de pierdere a încrederii pe care românii i-au acordat-o în mod tradițional. Dacă anul trecut, un institut de sondare a opiniei publice anunța că BOR a ajuns pentru prima dată la un nivel al încrederii din partea populației de sub 70%, tendința s-a păstrat și în 2014. În octombrie, doar 62,4% dintre cei chestionați își mai exprimau acest sentiment față de Biserica Ortodoxă, potrivit unui sondaj INSCOP Research. Mai mult, BOR, ca instituție, pare să piardă puncte de la o lună la alta. O măsurătoare similară din septembrie arătase că biserica se aflase la 63,4% din încrederea cetățenilor...  Există, fără îndoială, în Biserica Ortodoxă Română, numeroşi preoţi care ar vrea să o reformeze, care nu mai suportă să fie tot mai detestați de enoriașii cărora li s-au dedicat. Însă se ciocnesc de sistemul dictatorial după care este construită conducerea acestei instituții religioase. Astfel, dacă un preot simplu nu se supune, justificat, deciziilor ierarhului locului, cum ar fi un episcop, riscă să fie interzis la a mai sluji și scos din parohia în care a activat, să spunem, 20 de ani.Cunosc cazuri concrete de oameni care fie au fost nevoiți să treacă la greco catolici, fie s-au cumințit, după mai multe confruntări cu episcopia locală, tocmai din acest motiv. De multe ori, mi-au spus unii dintre cei cu viziuni reformatoare, sunt pur și simplu obligaţi să ceară mai mulți bani de la enoriaşi, mai ales de când a devenit patriarh PF Daniel. Mi s-a relatat de cazuri în care preoţii de la sate au primit lumânări în loc de salariu, iar când au comentat, li s-a transmis să le vândă, că ăla e salariul lor. Mai mult, li se cer bani pentru finanţarea trustului media tot mai megalomanic al Patriarhiei și, evident, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Dacă nu se supun, li se comunică că nu sunt buni manageri - exact cuvântul ăsta - şi riscă iar să își pierzi parohia. Din cauza acestui sistem dictatorial, preoții care vor să recâștige încrederea românilor nu reuşesc să se unească, pentru a lupta cu actuala conducere BOR. Când s-a încercat crearea unui sindicat, din 32 de preoţi, câţi au fost de acord iniţial, în culise, la vedere a mai rămas doar unul, după ce asupra restului s-au făcut presiuni. Chiar şi prietenul bun al acestuia singur a trădat, de teamă. În aceste condiții, rezultatul este unul singur: de la un sondaj de opinie la altul, tot mai puțini români își vor declara încrederea în Biserica Ortodoxă. Iar patriarhul și cei din jurul său nu vor înțelege de ce se întâmplă asta.

Ziarul Financiar:

Cu toţii facem în aceste zile bilanţuri. Cum a fost 2014 din punct de vedere economic, din punct de vedere al businessului, din punct de vedere politic. Dacă ar fi să socotim cu cât ne-am apropiat în 2014 de ţinta noastră ce am putea să spunem? Noi nu putem invoca crize şi ieşiri din crize aşa cum fac alţii pentru că, cu puţine excepţii, noi am fost mereu în crize şi între crize, asemenea fiului de împărat care întâlneşte obstacole la tot pasul. Dar fiul de împărat se apropie puţin câte puţin de ţintă. Noi? În tot acest răstimp, motani graşi, ba albi, ba negri, ba bălţaţi, ba dungaţi ne-au arătat calea: luaţi-o pe aici, luaţi-o pe dincolo! Am trecut şi anul acesta printr-un rând de alegeri „politice”, de această dată. Dar nu au trecut ele bine, iar, din spatele câştigătorului, nişte motani graşi îşi iţesc capetele şi poftesc din nou pe cuptor la căldurică, la castronul cu lăptic de unde au fost alungaţi nu de mult. Astfel de motani graşi, ba albi, ba negri, ba bălţaţi, ba dungaţi, nu au răspuns niciodată pentru faptul că au indicat călătorului rătăcit drumul greşit şi l-au făcut să întârzie şi mai mult în atingerea ţintei. De ce convergenţa reală cu Occidentul se petrece atât de anevoios în România? De ce PIB-ul real nu a crescut decât cu o treime în 25 de ani – un amar de vreme? Printre degetele cui se scurge bogăţia şi în buzunarele cui se strânge puterea?

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.