Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE BCE lansează măsuri de stimulare pentru a combate impactul economic al epidemiei de coronavirus

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemia de coronavirus (Covid-19), relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultrarelaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate, transmit DPA, Reuters şi Financial Times.

Până acum, BCE efectua achiziţii nete în cadrul programului său într-un ritm lunar de 20 de miliarde euro, potrivit Agerpres.ro.

Citește și:  Continuă NEBUNIA: microbuze PLINE cu români din Italia și Germania, așteptate să ajungă în București

Oficialii instituţiei financiare internaţionale şi-au exprimat speranţa că acţiunile "vor sprijini condiţii de finanţare favorabile pentru economia reală, într-o perioadă de incertitudini accentuate", în condiţiile în care analiştii avertizează că ar putea urma o recesiune, iar pieţele financiare sunt în degringoladă.

Este pentru prima de când Christine Lagarde a preluat funcţia de preşedinte, în noiembrie, când BCE adoptă astfel de măsuri. Pe lângă majorarea achiziţiei de obligaţiuni până la finalul anului, BCE va lansa un nou program de credite ieftine pentru a încuraja băncile să menţină creditarea către micile companii.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel SPULBERĂ mitul spirtului: 'NU dezinfectează, iar vitamina C nu te salvează de coronavirus'

În ultimele zile, presiunile au crescut asupra BCE după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei (BoE) au redus de urgenţă ratele dobânzilor şi au adoptat măsuri pentru a răspunde impactului economic al epidemiei.

"Deşi Consiliul guvernatorilor BCE nu vede indicii solide de tensiuni pe pieţele monetare sau lichidităţi insuficiente în sistemul bancar, aceste operaţiuni vor furniza un ajutor eficient în caz de nevoie", se arată în comunicatul BCE.

După ce BCE a anunţat măsuri de stimulare pentru a combate impactul economic al epidemiei, euro s-a depreciat la cel mai redus nivel înregistrat joi, investitorii grăbindu-se să achiziţioneze dolari. Joi, euro s-a depreciat cu 0,5%, tranzacţionându-se la 1,1198 dolari. Pe de altă parte, dolarul s-a apreciat cu 0,4% faţă de un coş de valute.

Şi monedele considerate sigure - yenul japonez şi francul elveţian - s-au apreciat joi, pe fondul turbulenţelor de pe bursele internaţionale, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani, o măsură dură care vizează limitarea răspândirii epidemiei.

Citește și: ACHITAŢII din dosarul 'Ferma Băneasa' TREMURĂ joi la ICCJ - Instanţa începe judecarea apelului DNA

Yenul japonez s-a apreciat cu 0,5%, tranzacţionându-se la 103,98 dolari iar francul elveţian, după o apreciere semnificativă, s-a depreciat apoi cu 0,2%, la 0,94 dolari.

"Situaţia în acest moment este fluidă: Ne aşteptăm la noi măsuri de relaxare a politicii monetare dacă nu se va observa o restrângere a epidemiei până în iunie", a apreciat economistul Jacob Neil de la Morgan Stanley.

În septembrie 2019, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.