Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul care ameninţă sud-vestul Mexicului, creşte în intensitate la categoria a 5-a, devenind 'potenţial catastrofal'

scitechdaily.com
Taifunul Chanthu uragan

Uraganul care ameninţă sud-vestul Mexicului, creşte în intensitate la categoria a 5-a, devenind 'potenţial catastrofal'

Uraganul care ameninţă Acapulco, în sud-vestul Mexicului, unde este aşteptat să ajungă miercuri dimineaţă, a crescut în intensitate la categoria a 5-a, cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson, devenind un fenomen "potenţial catastrofal", a avertizat marţi Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite AFP, conform Agerpres.

Uraganul Otis îşi va menţine această forţă până când va atinge zona de uscat, miercuri dimineaţă, în regiunea Acapulco, provocând probabil "daune catastrofale", a indicat NHC în cel mai recent buletin informativ.

Ciclonul se află în prezent la o distanţă de 90 de kilometri în larg, la sud-vest de portul Acapulco, fiind însoţit de vânturi cu viteze de maximum 260 de kilometri la oră.

"Adăpostiţi-vă, staţi în locuri sigure - departe de râuri, pâraie, râpe, şi fiţi vigilenţi", a avertizat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NMS), Otis ar putea atinge zona de uscat între Tecpan de Galeana, una dintre cele mai sărace municipalităţi din Mexic, şi portul turistic Acapulco.

În Acapulco, soldaţii erau deja desfăşuraţi în aşteptarea sosirii uraganului Otis.

Şcolile au fost închise din ordinul guvernului local din statul Guerrero, unde este situat Acapulco.

"Nu există vizite astăzi, portul este închis turiştilor", a declarat operatorul local de ambarcaţiuni de turism Carolina Torres, pentru AFPTV.

"Este foarte ciudat. (Uraganul Otis, n.r.) ar trebui să fie chiar în faţa noastră, dar atmosfera este foarte calmă. Aşa că sperăm că se va disipa puţin. Sperăm, pentru că dacă ne loveşte va fi foarte grav pentru noi", a adăugat ea.

Evelyn Salgado, guvernatorul statului Guerrero, a insistat asupra importanţei coordonării dintre autorităţi şi forţele armate pentru "binele locuitorilor şi evitarea riscurilor".

Oraşul Acapulco a fost lovit la 9 octombrie 1997 de furtuna Paulina, care a atins zona de uscat cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a. Peste 200 de persoane au murit, acesta fiind unul dintre cele mai grave dezastre naturale din Mexic, exceptându-le pe cele produse de un seism.

Săptămâna trecută, uraganul Norma a ucis trei persoane într-o regiune aflată la nord, în statul Sinaloa. Norma a atins zona de uscat de două ori, mai întâi în peninsula Baja California, apoi în statul Sinaloa.

Aflat între Oceanul Pacific şi Golful Mexic, Mexicul este expus uraganelor, în timpul sezonului în care aceste fenomene meteorologice se formează, din mai până în octombrie-noiembrie. Circa 12 depresiuni meteorologice pe an este probabil să se transforme în uragane, mai mult sau mai puţin devastatoare, în funcţie de punctul lor de intrare în zona de uscat.

Cea mai puternică furtună înregistrată vreodată, Patricia, în octombrie 2015, cu vânturi de 325 de kilometri la oră, a produs însă doar pagube materiale pentru că a pătruns în teritoriu printr-o zonă muntoasă nelocuită.

În septembrie 2013, uraganul Ingrid, din Golful Mexic, şi furtuna tropicală Manuel, din Oceanul Pacific, au lovit simultan Mexicul. "Interacţiunea lor a constituit un fenomen istoric, care nu a mai avut loc din 1958", au indicat autorităţile, care au înregistrat 157 de decese, inclusiv victime ale alunecărilor de teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.