Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Grace, însoţit de viteze ale vântului de până la 130 de kilometri pe oră, a atins coasta Mexicului

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Uraganul Grace, însoţit de viteze ale vântului de până la 130 de kilometri pe oră, a atins joi coastele Mexicului în dreptul întinsei zone de litoral la Marea Caraibilor, unde se află principalele destinaţii turistice din această ţară, printre care şi Cancun, informează AFP.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, a informat în cel mai recent buletin că furtuna, care a sporit miercuri în intensitate devenind uragan de categoria 1 (cea mai mică pe scara cu cinci niveluri Saffir-Simpson), se afla la o distanţă de 16 kilometri de staţiunea balneară Tulum, din Mexic.

Miercuri, în aşteptarea uraganului, avioanele au fost oprite la sol, iar turiştii aflaţi în vacanţă în staţiunile de pe coastă au fost instruiţi să se îndrepte către adăposturi, scrie Agerpres.ro.

Cel puţin 124 de zboruri înspre şi dinspre Cancun au fost anulate, a precizat pe Twitter edilul oraşului, Mara Lezama.

''Hotelurile din Tulum au fost evacuate, iar turiştii îndreptaţi către diferite adăposturi'', a declarat Carlos Joaquin, guvernatorul statului Quintana Roo (sud-est).

Un număr de 155 de persoane din localităţi învecinate au fost de asemenea evacuate, iar transportul maritim către insulele din apropiere a fost suspendat şi porturile închise, a precizat acesta pe Twitter.

Meteorologii estimează că Grace urmează să traverseze peninsula Yucatan, după care va ieşi în golful Mexic înainte de a atinge din nou uscatul sâmbătă, în sudul statului Tamaulipas (nord-est).

Ar putea fi ''însoţit de vânturi violente şi de valuri de furtună'', care vor afecta regiuni din Yucatan, potrivit NHC.

Precipitaţiile ar putea provoca în anumite regiuni inundaţii şi alunecări de teren. Ar putea fi însoţite de valuri puternice în zona de coastă, a avertizat centrul.

Magazinele de pe coastă şi-au baricadat vitrinele, iar pescarii şi tur-operatorii şi-au deplasat ambarcaţiunile în interiorul continentului în timp ce turiştii profitau de ultimele ore de soare.

În statul Quintana Roo, protecţia civilă a instalat deja 85 de adăposturi pentru a primi populaţia cea mai vulnerabilă.

În supermarketurile din Cancun, unii locuitori îşi făceau rezerve de alimente în ciuda apelurilor autorităţilor de a nu ceda tentaţiei cumpărăturilor din panică.

''Nu ştim ce o să vină peste noi'', a declarat Hortencia Rodriguez, o femeie casnică în vârstă de 41 de ani. ''Când a lovit Wilma, nu am fost pregătiţi şi am fost grav afectaţi'', a amintit aceasta referindu-se la uraganul de categorie 5 (cel mai înalt nivel de intensitate), care a lovit Cancun în 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.