Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Următoarea țintă europeană a Rusiei: Moldova

romania moldova

Kremlinul incită regiunea separatistă Transnistria.

Soldații ucraineni protejează restul Europei ținând frontul contra Rusiei, iar oricine crede că Vladimir Putin se va opri după cucerirea Kievului ar trebui să acorde atenție evoluțiilor de săptămâna aceasta din Moldova, se spune în editorialul din The Wall Street Journal citat de Rador Radio România.

”Transnistria e un teritoriu separatist filorus de care Putin se folosește pentru a incita la destabilizarea politică a restului Moldovei, o țară mică situată între Ucraina și România. Oficiali separatiști de acolo au pretins miercuri că sunt nevoiți să îndure o „strangulare socio-economică” din partea Moldovei, care ar fi „dezlănțuit un război economic contra poporului nostru”. Ei au lansat un apel către Consiliul Federației Ruse și Duma de Stat Rusă pentru a „implementa măsuri diplomatice de protejare/apărare a Transnistriei”.

După lansarea invaziei lui Putin în Ucraina în 2022 întregul comerț al Transnistriei e nevoit să treacă prin vămile controlate de capitala moldoveană, Chișinău. Moldova vrea să reintegreze Transnistria, iar anul acesta a adoptat o lege care le impune firmelor din Transnistria să plătească tarife de import și export care sunt colectate la bugetul național al Moldovei.

Din 2001 și până acum tarifele vamale plătite de firmele din Transnistria se colectau la bugetul separatiștilor. Acești interpuși ai Rusiei invocă acum noua lege a Moldovei drept pretext pentru apelul de miercuri către Moscova. Însă problema reală e că Moldova s-a apropiat mai mult de Vest și, sub președinta Maia Sandu, a devenit candidată pentru aderarea la UE.

Transnistria a pretins miercuri că e „angajată față de metodele politico-diplomatice pașnice de soluționare a neînțelegerilor”. A precizat însă că va „lupta cu tenacitate pentru identitatea și interesele ei proprii și pentru interesele poporului transnistrean și nu va ezita să le protejeze/apere”.

Institutul pentru Studiul Războiului observă că „oficialii transnistreni au folosit în solicitarea lor anume «zașcita», cuvânt care înseamnă deopotrivă «apărare» și «protecție», probabil pentru a pregăti terenul pentru ca Kremlinul să interpreteze «apărare» în sensul militar al cuvântului, în caz că așa ar avea nevoie să procedeze”. E manualul familiar al Rusiei pentru justificarea intervenției într-o țară apropiată: încurajarea unor separatiști să acuze că sunt discriminați și să-i ceară ajutor Rusiei.

Unica protecție a Moldovei e Ucraina, care îi împiedică pe ruși să avanseze la vest de Herson și a reușit să împingă mai departe flota rusă din Marea Neagră. Aceste evoluții au pus Moldova la adăpost de riscul iminent al unei intervenții militare rusești.

Dar Sandu a anunțat anul trecut dejucarea de către Moldova a unui complot de răsturnare a guvernului ei democratic. Următoarele alegeri prezidențiale din Moldova vor fi la toamnă, iar Putin, ca de obicei, instigă la tulburări în provinciile Moldovei în care se vorbește rusa. Dacă Ucraina va cădea, Moldova ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.