Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează lupte grele la Odesa: orașul are o miză strategică uriașă, atât pentru Ucraina, cât și pentru Vladimir Putin

ukraine.ua
odesa

În iulie, Rusia și-a intensificat eforturile de a ataca Odesa! Comparativ cu perioadele de relativă pauză din timpul războiului de aproape 17 luni. Orașul sudic a fost mult timp legătura Ucrainei cu economia globală și găzduiește cele mai aglomerate porturi ale sala.

După Moscova a rupt „acordul privind cerealele", un acord militar susținut internațional care a permis Ucrainei să transporte cereale peste Marea Neagră (în mare parte din Odesa), importanța orașului a fost din nou în centrul atenției, relatează The New York Times într-o analiză.

Explicăm mai jos rolul Odesei în război

Fondată pe locul orașului-fortăreață Hadzhibey de la Marea Neagră, Odesa are o semnificație economică, simbolică și strategică.

În 1855, ghidul lui Robert Sears spunea: "Poate că nu există niciun oraș în lume în care să poți auzi atât de multe limbi diferite ca pe străzi și în cafenelele din Odessa". El a scris că, pe lângă slavi, "tătarii, grecii, evreii, polonezii, italienii, germanii, francezii etc." au coexistat în oraș.

Jurnaliștii publicației scriu că, în multe privințe, Odesa este antiteza așa-numitului „naționalism etnic rus" al lui Putin. Dar pentru acesta din urmă, care se consideră interpretul "misiunii istorice de restaurare a Imperiului Rus", Odesa ocupă un loc special în războiul său de cucerire.

Odesa după 24 februarie

De la începutul războiului, când armata rusă a aruncat rachete asupra orașelor  din întreaga țară, Odesa a rămas aproape neatinsă. Primele rapoarte despre bombardarea orașului au avut loc la aproape o lună după începerea invaziei și au vizat periferia.

Se pare că Kremlinul avea într-adevăr așteptări de la "Kiev în trei zile" atunci când a trimis coloane ale armatei sale în capitală în primele zile ale invaziei. În partea de sud, navele de război au amenințat, de asemenea, coasta ucraineană, dar Kremlinul pare să intenționeze să ocupe Odesa fără a distruge orașul, așa cum a făcut cu altele (Mariupol, de exemplu, este complet distrus).

Ultimul atac vine în contextul în care Rusia a rupt acordul privind cerealele. Vladimir Putin susține că acordul „și-a pierdut sensul” (mai multe, aici).

Ucraina acuză Rusia că vrea să blocheze exportul de cereale / alimente

Moscova nu mai intenționează să izoleze porturile ucrainene doar prin blocarea plecării navelor, au declarat oficialii ucraineni după unul dintre cele mai recente atacuri aeriene asupra Odesei. Oficialii ucraineni au declarat că, prin vizarea facilităților de transport ale orașului cu rachete și drone, Putin dorește să distrugă infrastructura care permite Ucrainei, un exportator major de cereale, să furnizeze alimente lumii.

Care este importanța Odesei în afacerea cu cereale?

Cele trei porturi din jurul Odesei sunt cele mai mari din Ucraina și includ singurul port de apă adâncă al țării. Înainte de război, aproximativ 70% din totalul importurilor și exporturilor Ucrainei erau pe mare, iar aproape două treimi din acest comerț trecea prin porturile Odesa.

Conform Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, Intermediate de Organizația Națiunilor Unite și Turcia anul trecut, navele ucrainene au părăsit porturile din Odesa și din alte orașe, trecând printr-o blocadă rusă care transporta alimente necesare pentru a menține prețurile globale stabile. Acum, după ce Rusia a decis retragerea din acord, Moscova "nu garantează siguranța" navelor care traversează marea, a declarat ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar. "Și asta înseamnă că vor ataca porturi, infrastructură și, eventual, nave", a avertizat el, vorbind la televiziunea națională.

Șeful adjunct al Autorității Portuare Maritime Ucrainene, Dmytro Barinov, a declarat că, din cauza faptului că portul principal este închis și atacat, Odesa este în incertitudine, deoarece „un port funcțional este viața pentru Odesa", a spus Barinov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.