Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează un puci în Rusia? Ipoteza lui Tomac: 'Cred că abia acum se vor pune bazele unei opoziții militare reale, care va amenința regimul Putin din interior'

Tomac

Urmează un puci în Rusia? Ipoteza lui Tomac: 'Cred că abia acum se vor pune bazele unei opoziții militare reale care va amenința regimul Putin din interior'

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că înlăturarea lui Evgheni Prigojin, șeful Wagner, va avea efecte pe termen lung în Rusia, având în vedere numărul mare de mercenari pe care Prigojin îi conducea. Tomac a făcut apel la istoria recentă a Rusiei.

„În 1924, Kremlinul a înființat la est de Nistru o republică autonomă moldovenească.

Înainte de a înființa această entitate, a lansat la Odesa ziarul "Plugarul Roșu", condus de un activist basarabean numit Grigore Borisov, cunoscut și ca Starâi (Moșneagul). Ziarul a devenit principalul instrument de propagandă sovietică în limba română.

Grigore Starâi a făcut parte din trupele partizane care atacau constant armata română după Unirea Basarabiei cu România.

La crearea acestei republici autonome RASSM, Starâi a declarat: "Trăiască RASSM, leagănul României sovietice", iar apoi toți cei prezenți au cântat "Deșteaptă-te, române!", cu toate că românii nu au mai fost cooptați în structurile de conducere ale acestei noi republici. RASSM a fost creată cu scopul de a provoca în mod continuu România.

Dar să revenim la acest personaj, Starâi.

După ce a fost folosit în acțiuni de provocare a armatei române, apoi în crearea instrumentelor de propagandă și în final la constituirea unei administrații sovietice pentru românii de dincolo de Nistru, acesta a avut o soartă similară cu cea a celor care astăzi sunt eliminați de regimul Putin.

A fost întâi transferat de la Balta (capitala RASSM) în diferite regiuni ale URSS, ca mai târziu să fie reținut la Moscova și condamnat la moarte.

Moscova întotdeauna și-a impus controlul folosind unelte locale sau mercenari pe care ulterior i-a înlăturat prin metode specifice NKVD, cum ar fi lichidarea fizică.

Privind acum spre Moscova, putem constata că la Kremlin nu s-a schimbat nimic nici după un secol; practicile de lichidare a uneltelor folosite după atingerea unor obiective politice și militare sunt aceleași.

Prigojin a fost o unealtă de care regimul a scăpat simplu, lansând două rachete spre avionul în care se afla, eliminându-l.

Putin și-a rezolvat o problemă personală, dar a creat una și mai mare. Cei peste 50 de mii de mercenari trimiși să omoare oameni nevinovați în Ucraina au o mare dilemă. Dacă Prigojin a fost lichidat, cine le mai poate garanta lor că au un viitor sigur în Rusia sau Belarus?

Cred că abia acum se vor pune bazele unei opoziții militare reale care va amenința regimul Putin din interior”, a spus Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.