Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursul care se plimbă pe străzile din Miercurea Ciuc va fi împușcat: Autoritățile spun că este singura cale de a evita o tragedie

romania-actualitati.ro
ursul carpatin

Ursul care a fost zărit de trei ori în ultimele patru zile pe străzile din Miercurea Ciuc, chiar și în apropierea spitalului, va fi împușcat. Este vorba de un exemplar solitar, adult, care ar putea pune în pericol oamenii din zonă, potrivit mediafax.

Citește și: Italianul care practica medicina fără studii, adus la audieri în București - Bărbatul ar putea fi reținut

Ordinul de extragere pentru ursul văzut, în ultimele zile, în preajma Spitalului de Urgență din Miercurea Ciuc, județul Harghita a fost dat în cursul zilei de miercuri, potrivit lui Szep Robert, comisar general adjunct Garda Națională de Mediu.

„A fost dat ordinul de extragere a exemplarului care a fost văzut și a produs daune în zona Spitalului de Urgență de la Miercurea Ciuc. A fost emis ordinul în decursul zilei de ieri (miercuri - n.r.). Solicitarea s-a făcut în decursul zilei de luni, deci s-a emis ordinul. Este un urs adult – un exemplar solitar adult, care a fost văzut de mai multe ori în zona Spitalului de Urgență și a intrat și în mai multe gospodării”, a declarat comisarul general adjunct Garda Națională de Mediu.

Conform acestuia, ursul a fost văzut de mai multe ori și a intrat în mai multe gospodării.

„Pericolul este iminent, gospodăriile se află la câțiva zeci de metri de Spitalul de Urgență, deci el ar putea să producă niște probleme mult mai mari, adică ar pune în pericol chiar siguranța locuitorilor sau a celor care vin la spital”, a explicat Szep Robert.

Comisarul general adjunct de la GNM a mai precizat că solicitarea pentru ordinul de extragere a făcut-o Asociația de Vânătoare, deoarece ea gestionează fondul de vânătoare de pe care ursul a intrat în intravilanul localității

„În continuare, autorizația de extragere o dă Agenția pentru Protecția Mediului. După ce se face extragerea, ei (cei de la Asociație – n.r.) trebuie să depună o documentație la Agenție în care descriu condițiile în care s-a produs extragerea și să facă dovada că exemplarul extras este cel pentru care s-a dat ordinul”, a mai explicat Szep Robert.

Totuși, acesta a mai spus că în zonă există o problemă cu urșii.

„Ursul care se obișnuiește cu hrana ușoară procurată în intravilan sau în apropierea intravilanului niciodată nu se mai dezobișnuiește. (...) Acum este o altă problemă, de ce se găsește acolo mâncare, este problema gestionării deșeurilor, dar problema aceasta nu există în zona respectivă, eu vin chiar din Miercurea Ciuc, nu avem o problemă acolo. Problema este, în realitate, că avem zone suprapopulate și asta trebuie să o spunem. Dacă vorbim de starea de conservare favorabilă, care indubitabil exist,ă trebuie să vorbim, în același timp, și de faptul că oare suprapopularea aceasta nu duce la pipernicirea speciei, nu duce la pierderea valorii genetice a acestor exemplare? Eu zic că la un moment dat trebuie să intervenim asupra populației de urs tocmai în sensul acesta de a recâștiga valoarea lor genetică, că se degradează, sunt foarte mulți, într-un fond forestier... sunt mai mulți decât ar putea să susțină fondul forestier respectiv Și atunci ei coboară, exemplarele mai mici, care nu mai au loc de exemplarele mai mari. (...) Se alungă unii pe alții, de asta apar exemplarele mai mici în orașe”, a explicat Szep Robert.

Ursul a fost filmat dând târcoale în preajma Spitalului în weekend, iar în zilele următoare au fost mai multe apeluri la 112 pentru ca jandarmii să intervină și să alunge animalul.

Tot în zonă a fost semnalată și prezența unei ursoaice cu pui, dar pentru ea, potrivit lui Szep Robert, nu a fost emis ordin de relocare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.