Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că dă liber la corupție: Înregistrările nu ar mai putea fi folosite pentru probarea infracțiunilor de corupție

interceptari

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat în ședința de marți, 4 aprilie, un amendament care modifică art. 139 din Codul de procedură penală. Potrivit amendamentului, supravegherea tehnică (interceptări, înregistrări ambientale) nu va mai putea fi folosită pentru probarea infracțiunilor de corupție.

PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ.

Tocmai au votat în Comisia Juridică o modificare la Codul de procedură penală astfel încât înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în infracțiunile de corupție și infracțiunile asimilate corupției.

Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ.

Ce face astăzi PSD și PNL, Marce Ciolacu și Nicolae Ciucă, e mai rău decât ce a făcut Liviu Dragnea și Iordache”, scrie deputatul USR Silviu Dehelean, membru în comisie.

Ce spune amendamentul votat

Potrivit amendamentului coaliției, votat de comisia cu 15 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și 5 abțineri, înregistrările efectuate prin mijloace tehnice care presupun restrângerea unor drepturi și libertăți  pot fi folosite ca mijloace de probă dacă din ele rezultă date cu privire la sărvârșirea unor infracțiuni. De pe lista infracțiunilor menționate în forma în vigoare a articolului 139 CPP au fost eliminate infracțiunile de corupție, cele asimilate infracțiunilor de corupție și infracțiunile de evaziune fiscalăș

”Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţini ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatrea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunciare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţinuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane”, precizează amendamentul, dar în enumerare au fost eliminate şi faptele de corupţie.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a precizat că lasă la latitudinea Parlamentului acest lucru.

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană

USR a anunţat că „va sesiza Curtea Constituţională pe cele două proiecte de lege prin care Coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co”.

Fostul ministrul al Justiţiei Stelian Ion a anunţat de asemernea că USR va sesiza Comisia Europeană.

Un parlamentar USR a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, orice parlamentar are obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie. ”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR, precizând că acest lucru ar trebui adus la cunoştinţa cetăţenilor, chiar dacă s-a votat acest amendament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.