Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR e disperată că PNL și PSD se opun educației sexuale în școli: 'NU blocați predarea'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi

Uniunea Salvaţi România acuză PSD şi PNL că vor să blocheze predarea educaţiei pentru sănătate în şcoli şi face apel la liderii celor două partide să ia atitudine faţă de această situaţie.

"USR critică vehement înţelegerea dintre parlamentarii PSD şi PNL care vor să blocheze predarea educaţiei pentru sănătate în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR pentru derularea sistematică a cursurilor de informare a elevilor. Mai mulţi parlamentari PSD şi PNL, printre care Titus Corlăţean şi Robert Sighiartău, au introdus într-un proiect de lege care avea alt scop o serie de modificări care practic blochează cursurile de educaţie sexuală în şcoli. Astfel, a fost introdus acordul scris al părinţilor, iar 'educaţia sexuală' a fost înlocuită cu 'educaţia sanitară'", conform unui comunicat transmis de USR.

Uniunea consideră că parlamentarii PSD şi PNL dau dovadă de "iresponsabilitate maximă" în încercarea de a bloca o lege care "încurajează prevenţia şi poate salva destine".

Citește și: Lia Olguţa Vasilescu, dă semnalul căderii Guvernului Orban: 'Dacă PNL se atinge de Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat moţiune de cenzură'

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că într-o lume modernă, educaţia reprezintă "cheia" către o viaţă reuşită.

"Să le negi copiilor dreptul la educaţie pentru sănătate şi, respectiv, la educaţie sexuală, în baza unor frici medievale, în situaţia în care informaţiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism şi iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor. Copiii se protejează prin informaţie şi educaţie, nu prin obscurantism şi frică. Această abordare ne-a adus în situaţia de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană", a declarat Barna.

USR face un apel la preşedinţii partidelor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, să ia atitudine faţă de "această iniţiativă nocivă din Parlament, care a fost strecurată pe ascuns, şi poate avea consecinţe grave" asupra viitorului copiiilor din România.

Uniunea menţionează că reprezentanţii săi au încercat şi în comisiile unde a fost dezbătut proiectul să anuleze aceste modificări, dar majoritatea PSD şi PNL s-a impus la vot.

"În forma actuală, legea USR poate scădea, în viitor, numărul minorelor devenite mame şi al avorturilor în rândul tinerelor. În prezent, România este ţara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. În vreme ce în ţările europene educaţia pentru sănătate este obligatorie, în România opţionalul nu a fost realizat în multe şcoli, iar copiii nu au avut acces la informaţii corecte, din surse sigure, cu privire la nutriţie, sănătate, sexualitate, cu scopul de a încuraja prevenţia", potrivit sursei citate.

Este invocat de asemenea un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii conform căruia există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei şi lipsa accesului la educaţie sanitară. Astfel, "şase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces" la informaţii privind sănătatea reproducerii sau educaţiei sexuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.