Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR face radiografia DEZASTRULUI din sistemul de Educație: motivul din spatele rezultatelor proaste la testele PISA

Deputatul USR, Claudiu Năsui, face o analiză a sistemului de Educație din România, din punct de vedere financiar. Năsui arată faptul că în ultimii ani au crescut cheltuielile pe educație cu 112%, dar rezultatele sunt din ce în ce mai proaste. Acesta consideră că este nevoie de o reformă din temelii a sistemului educațional, pentru că altfel, doar pompând bani într-un sistem ce și-a dovedit limitele, nu va fi rezolva situția pe termen lung.

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

”Cât ne costă dezastrul din educație?

Ultimele teste PISA sunt un dezastru care arată calitatea sistemului de educație de stat.

44% dintre elevi nu înțeleg ce citesc, adică sunt analfabeți funcționali. România este pe locul 47 din 79 de țări la aceste teste.

Cu toate că învățământul e a 3-a cea mai mare cheltuială a statului român, rezultatele sunt praf.

Sumele cheltuite pe educație au crescut în ultimii 13 ani cu 112%, adică s-au peste dublat. În aceeași perioadă populația școlară a scăzut cu 18%. Deci cheltuiala per elev/student a crescut cu 160%.

Credeți că s-au îmbunătățit rezultatele noastre internaționale? Deloc. La citire, România a scăzut cu 6 puncte față de testarea din 2015 și 10 puncte față de cea din 2012. La matematică, România a scăzut cu 14 puncte față de 2015 și 15 puncte față de 2012. La științe, am scăzut cu 9 puncte față de 2015 și 12 punte față de 2009.

Dăm din ce în ce mai mulți bani, pe o populație școlară din ce în ce mai mică, ca să avem rezultate din ce în ce mai proaste.

Ar trebui să fie clar că avem o problemă de sistem, iar problemele de sistem nu se rezolvă aruncând mai mulți bani în problemă. Nu se rezolvă nici zicând deja faimosul „stați liniștiți, avem de toate” sau „va fi mai bine la anul”. Problemele de sistem se rezolvă prin reforme reale.

Ce reforme ar trebui făcute în România?

În primul rând, ar trebui revenit la multe dintre prevederile legii 1/2011 ale educației.

În al doilea rând, puterea trebuie mutată de la nivelul ministerului / inspectoratelor, unde se află acum, la nivelul școlii. Cum? Prin desființarea inspectoratelor și acordarea de mai multă putere consiliilor de administrație din școli. Adică descentralizare și depolitizare adevărată.

În al treilea rând, școlile private ar trebui să poată fi deschise mai ușor. Este un coșmar birocratic să-ți deschizi o școală în prezent. E mai ușor să înființezi un spital decât o școală. Culmea, cine blochează procesul? Faimoasa agenție de stat care are în titlul ei cuvintele „asigurarea calității în învățământul preuniversitar”. Chiar așa se numește „Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar” - ARACIP.

Cât de bine asigură ARACIP calitatea învățământului? Vedem în testele PISA și în sumele tot mai mari pe care le toacă sistemul, dar agenția aceasta mai face un lucru: blochează concurența pe piața școlilor. Am scris despre asta aici: shorturl.at/zLQTU. Nu cumva să vină un „privat” să arate că poate oferi servicii mai bune decât statul.

Până când nu vom face reforme, nici sistemul nu va merge mai bine. Orice partid ar fi la putere, dacă nu face reforme, nu va schimba nimic. Putem să mai dublăm încă o dată banii cheltuiți pe educație, tot degeaba, iar noi vom plăti în continuare tone de taxe și impozite pentru un sistem falimentar din care scapă doar cei care își permit să plătească și meditații. De aceea e important să susținem reforme reale: nu sunt ușoare, dar sunt singura șansă să ne facem bine.”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.