Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, în pragul IMPLOZIEI din cauza banilor: Acuzaţii penale şi jigniri între lideri, în discuţii interne

captura Antena 3
Dan Barna

Deputatul Adrian Prisnel explică, pe grupul intern al USR „Poiana lui Iocan”, după declanșarea scandalului în partid cu privire la contractele cu firme ale unor membri ai USR Giurgiu și USR Sector 3, că formațiunea merge pe linia „lasă că merge și cu mizeria sub preș”, potrivit postării obținute de MEDIAFAX.

Deputatul USR explică faptul că a sperat că greșelile de la USR Giurgiu vor fi recunoscute separat, precizând că partidul nu ar trebui să se specalizeze în „practicile PSD și PNL”.

„USR-ul lui 'Lasă că merge și cu mizeria sub preș' sau cum am văzut eu ședința de ieri a Biroului Național. Nu e o analiză, ci o privire către o luptă pe care puțini au dus-o ieri, pentru adevăr, privire despre care admit că este subiectivă din moment ce am participat cu speranța că greșelile de la Giurgiu vor fi recunoscute și reparate. Sau măcar izolate printr-o decizie de autosuspendare până la clarificarea situației contractelor. Ceva s-a stricat ieri în USR. Poate s-a stricat mai demult, dar ieri a fost un moment de claritate. Profesionalizarea despre care se vorbește nu înseamnă să ne specializăm în practicile PSD și PNL. Ele ne pot transforma în ceea ce detestăm mai mult. Dar, așa cum le-am spus oamnilor în stradă că-și pot repara țara, ne putem repara și noi partidul ținându-ne cu dinții de valori, protestând când acesta sunt încălcate, și prin vot”, potrivit postării făcută de Adrian-Claudiu Prisnel, pe grupul intern de Facebool al USR, intrată în posesia MEDIAFAX.

Prisnel: "Pseudo-dramele din partid" le-a caracterizat Dan Barna

Acesta a adăugat că senatorul USR Florina Presadă a cerut să fie discutate separate cazurile din USR Giurgiu și USR Sector 3, însă Dan Barna a minimalizat importanța problemelor din ambele filiale, rezumându-se la a le cataloga drept „pseudo-dramele din partid”.

„Despre cazurile Giurgiu și S3 s-a discutat 5 ore. Deși sunt diferite și Florina Presaă a cerut să fie tratate separat, majoritata a impus discuție la pachet, stabilind, de la început, o echivalență falsă. Să contractezi firma unui membru de partid, în contextul unei competiții de oferte, nu este același lucru cu un președinte de filială care acordă cu propria semnătură un contract unei firme unde este beneficiar direct. 'Pseudo-dramele din partid' le-a caracterizat Dan Barna, minimalizându-le amândurora importanța pentru a-l scuza pe primul. Mereu se găsesc scopuri nobile pentru fapte lipste de noblețe. De data asta, scopul nobil invocat a fost ca nu cumva să se declanșeze o vânătoare de vrăjitoare în partid; miroare un pic a șantaj. Sunt probabil multe filiale care au contractat diverse servicii de la firmele unor membri și asta nu este o problemă atâta timp cât colaborarea a fost corectă și în condițiile de piață. Sectorul 3 a apărut aici, ca subiect, pentru a dilua și proiecta problema de la Giurgiu în întreg partidul – dacă toți greșim, nu greșește nimeni”, a scris Prisnel, pe grupul „Poiana lui Iocan”.

El mai spune că Cristian Ghinea, care a devenit europarlamentar a aruncat insulte la adresa colegilor de partid, iar majoritatea Biroului Național nu consideră că ar fi ceva imoral sau ilegal ca un președinte de filială să acorde contract, din bani publici, propriei firme.

„Pribegia nu l-a făcut mai cumpătat pe un proaspăt coleg europarlamentar, pentru care a tras tot partidul 'tooth and nail' până acum câteva săptămâni. Până la urmă insultele pot fi aruncate și pe Zoom. 'Vă spun eu, de la Bruxelles' că 'Sălăgean e imbecil complet' și 'Seidler e un sabotor'. Dumitru Dobrev protestează, Barna nu-l pune la punct, deși pare și el ușor descumpăniit de aroganță. Majoritatea BN nu găsește nimic imoral sau ilegal ca un președinte de filială să acorde contract, din bani publici, propriei firme. 'Avocații' lui Cosmin Andronache (președintele filialei județene USR Giurgiu - n.r.) din majoritatea 'liberală' spun că oricum problema e rezolvată: pentru două din cele trei contracte banii au fost returnați la partid. De ce? Așa a decis filiala. Când au fost returnați? Răspunsurile sunt contradictorii. Andronache nu știe, cândva după alegeri, să-și întrebe asociatul, Secretariatul își amintește că zilele trecute. Deși probele sunt la SG, contractele și returnările, nimeni n-a mers după ele”, a mai scris Adrian Prisnel.

Presadă cere explicații legate de USR Giurgiu. Barna o trimite la bibliorafturi

Adrian Prisnel mai povestește cum Florina Presadă a cerut să afle când au fost returnați banii, înainte să izbucnească scandalul privind contractele membrilor USR Giugiu și USR Sector 3. Replica pentru aceasta a președintelui USR Dan Barna a fost „documentele sunt la financiar, își iei o zi și cauți în bibliorafturi”.

„Florina Presadă cere, timp de două ore, să afle când au fost returnați banii, înaintea sau după începerea scandalului. Dan Barna închide discuția: 'Documentele sunt la financiar, își iei o zi și cauți în bibliorafturi'. Returnarea banilor, după începerea scandalului, ar putea fi interpretată și ca o recunoaștere, implicită, că ceva nu e în regulă acolo. 'Avocații' lui Andronache s-au prins încotro merge discuția și au parat: nu există prejudiciu. În cele din urmă, Cosmin îi înmânează Florinei contractul cu firma lui Axinte, care prevede că livrabilele sunt la comanda clientului (!), dar nu și pe cele două reziliate. Tuturor ni s-au cerut documente cu livrabile pentru decontarea la AEP. Nu și în cazul ăsta pntru domeniul consultanței e foarte fluid, nu poți verifica dacă și ce s-a livrat, spun 'avocații' lui Andronache. Da, tocmai pentru că e foarte fluid, statul toacă banii pe consultanță. Un angajat al Secretariatului cere Biroului o asumare dacă să ceară sau nu banii din contractul USR Giurgiu cu Eskira lui Axinte înapoi de la AEP. Nu rețin ce s-a decis, dar faptul că solicitarea asta a existat, înseamnă că oameni neutri în meleul acesta intern au simțit că nu vor să își asume ei o expunere pe subiect”, completează Prisnel.

Nu în ultimul rând, acesta precizează că Cristian Ghinea și Dan Barna nu au fost convinși de explicațiile aduse de Teodora Stoian de la Sector 3 cu privire la contractul firmei administrate de Sorin Pavel, membru USR, pentru servicii de promovare în mass-media. Cei doi s-au lansat în „procese de intenție” mai spune Adrian Prisnel.

„Cele 4 dosare cu copii după documente – facturi, contracte, contraoferte – aduse de Teodora Stoian și Eugen Matei de la S3, împreună cu explicațiile privind procedura de lucru în echipa de campanie, nu i-au convins pe Ghinea și pe Barna. S-au lansat în procese de intenție deși, în cazul Giurgiu, pledaseră pentru colegialitate și prezumție de nevinovăție. «Aveam niște bani și trebuia să-i spargem pentru niște prieteni!», acuză Ghina susținut și de Dan Barna care, din experiența lui de evaluator de proiecte, știe de «contraoferte» obținute ulterior, ca să dea bine”, a conchis deputatul USR, în postarea sa pe grupul intern.

Adrian Prisnel: Aștept decizia Biroului Național al USR de miercurea viitoare

Contactat de MEDIAFAX pentru un punct de vedere, Adrian Prisnel a precizat că așteaptă o decizie în ședința de miercurea viitoare a Biroului Național al USR.

„Aștept, împreună cu colegii mei din USR, decizia Biroului Național de miercurea viitoare. Am convingerea că USR va lua decizia cea mai bună în această speță”, a declarat Adrian-Claudiu Prisnel.

MEDIAFAX a relatat, pe 16 iunie, faptul că persoane din USR, printre care și Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemulțumite de faptul că o agenție media administrată de Sorin Pavel, membru USR, ar fi încasat 8.000 euro pentru servicii de promovare în mass-media în campania pentru europarlamentare, potrivit unor surse politice.

De asemenea, pe grupul intern de Facebook „USR - Poiana lui Iocan” au apărut discuții legate de probleme ale organizației din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 lei fiecare, cu mai multe firme care aparțin unor membri de partid, potrivit mesajelor obținute de MEDIAFAX.

Ulterior, reprezentanţii USR au afirmat, într-un comunicat de presă, că secretariatul general va evalua diversele acuzaţii interne, transmise „pe surse” în mass-media, cu privire la contractele încheiate de unele filiale ale formaţiunii în campania electorală.

Partidul a mai transmis că, din primele informaţii, acuzaţiile sunt nefondate, însă va efectua un audit intern „pentru a înlătura orice suspiciune”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.