Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, noi acuzații la PSD şi PNL: Se întrec în modificări la Legea audiovizualului, în Parlament, ca să îşi poată impune puterea în cadrul CNA

SONY DSC

USR acuză, într-un comunicat oficial, PSD şi PNL, că se întrec în modificări la Lege audiovizualului ca să îşi poată impune puterea în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), anunță news.ro.

”Asistăm la nouă bătălie pe funcţii între PSD şi PNL. De data aceasta la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Cele două vechi partide aflate în coaliţie se întrec în modificări la Lege audiovizualului ca să îşi poată impune puterea în cadrul CNA. Rezultatul acestei bătălii este destabilizarea totală a instituţiei”, spune USR.

Formaţiunea arată că, în Camera Deputaţilor, ”PSD, care impune preşedintele CNA de 18 ani, a introdus o modificare în beneficiul direct al fostei preşedinte al CNA, Monica Gubernat, demisă de Parlament în urmă cu doar câteva luni”, iar modificarea permite ca aceeaşi persoană să poată avea mai multe mandate de preşedinte.

”În Senat a venit rândul PNL să facă modificări surpriză. În Comisia de Cultură, PNL a propus ca toţi membrii CNA să fie demişi din funcţie dacă raportul anual de activitate al instituţiei este respins de către Parlament. Până în prezent, doar preşedintele era demis dacă raportul era respins”, spune USR.

“Cu alte cuvinte, anual se va decima întregul Consiliu Naţional al Audiovizualului, dacă o coaliţie de guvernare vrea. Nu numai preşedintele, ca până acum. Practic, avem de a face cu o resurecţie. Pentru că ei pot”, declară senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de Cultură.

Şedinţa Comisiei de cultură din Senat în care se va dezbate această modificare a început în această dimineaţă la 9:00.

”Fiind convocaţi în regim de urgenţă la comisia de Cultură a Senatului, aflu că avem de dezbătut şi votat nu mai puţin de 72 de amendamente la L533/2021 - Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr.504/2002, privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia precum şi pentru modificarea Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. A trebuit să studiem cu foarte mare atenţie amendamentele prezentate, pentru că suntem comisie raportoare. Bineînţeles că au apărut surprize. Neplăcute. Unul dintre amendamente sună exact aşa - La articolul 20, alineatele (4), (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(4) Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcţie a tuturor membrilor Consiliului. Hotărârea de respingere se motivează în mod corespunzător, se notifică persoanelor vizate şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), Parlamentul va numi un nou Consiliu, cu respectarea prevederilor art. 11.

(6) Până la numirea unui nou Consiliu, Consiliul demis va îndeplini acte de administrare curentă a activităţii autorităţii.

În eventualitatea în care amendarea modificărilor la alineatele (4), (5) şi (6) în forma propusă nu se admit, se revine la textul iniţial al art. 20, alin. (4), (5) şi (6).

Cu alte cuvinte, anual se va decima întregul Consiliu Naţional al Audiovizualului, dacă o coaliţie de guvernare vrea. Nu numai preşedintele, ca până acum. Practic, avem de a face cu o resurecţie. Pentru că ei pot”, mai spune Negoi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.