Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, partidul 'vedetismelor', al -politicii imature' și al rezolvării problemelor prin metoda 'ranga'

Radu Pop
Inquam Photos/ George Călin
Catalin Drula

Sinceritatea cu care noul președinte al USR a recunoscut faptul că în partidul său nu mai este timp de vedetisme și politică imatură, caracteristice USR până acum, este înduioșătoare. „De astăzi suntem toți USR. Nu mai avem timp de vedetisme și politică imatură”, a spus Cătălin Drulă, în prima declarație după anunțarea rezultatului votului intern.

Dar care mai este relevanța pe scena politică actuală a unui USR dezbinat, între diverse aripi și influențe, asociat în mai multe demersuri parlamentare cu AUR? Aureolat de aripa Barna-Ghinea cu titlul de salvator al partidului, Cătălin Drulă este de fapt personajul care strânge cioburile, având în vedere că membrii cu drept de vot în partid s-au înjumătățit în doar 10 luni. Sună minunat faptul că tocmai a fost ales președinte de partid cu 71% voturi, din primul tur, la mare distanță de Octavian Berceanu și Cătălin Teniță, dar adevărul este că a fost ales cu 12.967 voturi, în comparație cu Dacian Cioloș, ales în urmă cu mai puțin de 1 an cu 19.603 voturi, așa cum remarca și jurnalistul Pavel Lucescu. În plus, doar în ultimele 10 luni numărul membrilor cu drept de vot a scăzut de la 44.540 la 23.556. Adică aproape jumătate dintre membri au fost dați afară, au demisionat sau au rămas de formă, fără să se mai implice și fără să mai achite cotizația.

Dacă luptele interne și politica pumnului în gură au îndepărtat rând pe rând membrii mai mult sau mai puțin cunoscuți, ruperea recentă din partid provocată de Cioloș și al său REPER a produs pierderi importante. Dintre numele grele, amintim doar europarlamentarii Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Alin Mituta și Ramona Strugariu care l-au urmat imediat pe Cioloș. Acestora li s-au adăugat apoi deputați și senatori, lăsând USR în imposibilitatea de a mai depune sesizări la Curtea Constituțională – pentru a sesiza CCR, este nevoie de minim 50 de parlamentari fie la Camera Deputaților fie la Senat. USR este în acest moment sub prag, cu 45 deputați și 23 senatori.

România are nevoie de o opoziție serioasă, ceea ce poate a înțeles în sfârșit USR când i-a fost pusă în față oglinda AUR – cu dezbateri parlamentare întrerupte de huiduieli, filmări cu telefonul, boxe cu muzică sau lanțuri umane întinse pe holurile Parlamentului. Nu le-a plăcut.

Vom vedea dacă politica răngii este mai productivă în USR, față de falimentara fugă de răspundere marca Barna. Amintim că USR a fost la guvernare până a decis să abandoneze, aliindu-se cu AUR și PSD pentru a demite guvernul PNL. Dan Barna susținea în 2019 : “Mandatul USR nu este scoaterea României din criză”. Ceea ce a și dovedit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.