Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR PLUS: Dezvoltarea competenţelor elevilor trebuie să fie conformă cu piaţa muncii din viitor

alianta 2020 usr plus

USR PLUS consideră că elaborarea planurilor-cadru pentru învăţământul preuniversitar trebuie să urmărească dezvoltarea competenţelor necesare elevilor în conformitate cu cerinţele pieţei muncii din viitor, iar Ministerul Educaţiei să creeze un plan pentru formarea profesorilor, anunță AGERPRES.

Parlamentarii USR PLUS din Comisiile pentru învăţământ au transmis, miercuri, la o dezbatere pe tema planurilor-cadru pentru învăţământul liceal teoretic, vocaţional, tehnologic, profesional şi profesional-dual, că pentru construirea acestor planuri-cadru este necesar un profil al absolventului, proiectat la realitatea pieţei muncii, discuţia să înceapă de la conţinuturile învăţării şi nu de la câte ore sunt alocate fiecărei discipline, iar specialişti pe curriculum să elaboreze o programă care să răspundă nevoilor elevilor din viitor, precizează un comunicat al formaţiunii.

"Avem nevoie de o abordare integrată şi coerentă a planurilor-cadru şi mai ales a transpunerii lor în programele şcolare. Astfel de decizii trebuie să plece de la o viziune asumată şi de la obiective clare privind profilul psiho-educaţional, de la competenţele absolvenţilor din fiecare ciclu de învăţământ şi în funcţie de filieră. În opiniile primite de la părinţi, profesori, elevi, am remarcat câteva teme şi nevoi recurente: educaţia digitală, insistenţa pe limbile străine, importanţa pregătirii pentru viaţă prin educaţie civico-politică, emoţională, sanitară, juridică sau financiară", a afirmat senatorul Irineu Darău, secretar al Comisiei de învăţământ din Senat, conform sursei citate.

Citește și: Elena Udrea reacționează după ce a fost acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită: Nimeni nu a luat niciun ban, nici macar nu s-a platit ceva

Deputatul Andrei Miftode a afirmat că noile planuri vin cu discipline noi, corelate cu competenţe cheie la nivel european şi trebuie să existe un plan pentru formarea profesorilor.

"Pentru domeniile tehnice, vocaţionale, planurile-cadru trebuie să vină cu inovaţie pe conţinut, cu atractivitate, astfel încât să faciliteze transferul teoriei în practică. Noile planuri vin cu discipline noi, corelate cu competenţe cheie la nivel european. Însă e necesar să vedem dacă profesorii sunt suficient de pregătiţi pentru a le preda. În caz contrar, trebuie să existe un plan pentru formarea acestora", a subliniat el.

Senatorul Silvia Dinică a menţionat că este nevoie ca tinerii să fie pregătiţi pentru câmpul muncii din viitor.

"Anul 2020 ne-a arătat câtă nevoie avem de cercetare şi inovare, câtă nevoie avem să găsim soluţii pentru situaţiile neprevăzute. Ne dorim tineri pregătiţi pentru câmpul muncii, pentru viitor", a spus Silvia Dinică, conform sursei citate.

Senatorul Ştefan Pălărie a afirmat că în elaborarea planurilor-cadru este necesară consultarea ONG-urilor, profesorilor, asociaţiilor şi a celor care urmăresc dezvoltarea competenţelor din viitor ale elevilor.

Citește și: Primarul Ciprian Ciucu s-a dat de gol, în direct, după ce a anunțat că vrea majorarea taxei de parcare: ‘Sunt multe lucruri pe care nu le-am spus în campanie’

"Stabilirea programului educaţional este o misiune care poate fi dată doar pe mâna experţilor - nu a politicienilor, indiferent de culoare, şi nu doar a unei părţi din ecosistemul educaţional. Reforma în educaţie nu se poate transforma niciodată într-un concurs de popularitate. Cheia de boltă a proiectării nu stă în cea mai bună medie a solicitărilor, ci într-un foarte bun echilibru între rigid - trunchi comun, obligatoriu - şi componenta flexibilă - cea care are în vedere trasarea elementelor de planuri-cadru ce trebuie să ţină cont mai ales de competenţele viitorului. Elevii nu se pregătesc pentru azi sau pentru mâine, ei se pregătesc să înveţe o viaţă întreagă", a subliniat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.