Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR-PLUS nu se încurcă: După ce au 'salvat' România, politicienii conduși de Dacian Cioloș și Dan Barna cer măsuri care să protejeze cetăţenii din Afganistan

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dan Barna Dacian Cioloș Barna Cioloș

USR PLUS nu se încurcă doar cu situația critică în care se află mii de copii din România și sute de mii de români și trac granițele. Politicienii conduși de Dacian Cioloș și Dan Barna lansează un apel comunităţii internaţionale să ia măsuri "concrete" care să protejeze cetăţenii din Afganistan, în contextul în care talibanii au preluat conducerea acestui stat.

Citește și: Întrebările la care un om ca Dan Barna ar trebui să răspundă - OPINIE

"România a fost pentru 20 de ani parte din Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Am fost printre cei mai implicaţi membri NATO şi printre actorii internaţionali cei mai dedicaţi misiunii asumate în Afganistan, până la retragerea ultimilor soldaţi români în iunie 2021, şi (România) nu va ezita să fie în prima linie, alături de partenerii euroatlantici, ori de câte ori situaţia o va cere. Nu este suficient, însă, ca doar câteva state să îşi asume o astfel de misiune. Credem că este nevoie urgent de o dezbatere amplă la nivelul comunităţii internaţionale urmată de poziţii şi măsuri clare în ce priveşte situaţia din Afganistan, inclusiv în ce priveşte statele care au avut o implicare în accederea la putere a forţelor talibane. Este nevoie de un răspuns şi de o misiune asumate la nivel internaţional. Altfel, Afganistan ar putea fi doar începutul", se arată într-un comunicat USR PLUS.

Citește și: Angela Merkel acuză SUA pentru situația din Afganistan: 'Trăim momente amare'

Afganistanul a mai fost sub conducerea talibanilor în anii 1996 - 2001, "perioadă în care afganii obişnuiţi şi, în special, femeile au îndurat multe suferinţe", transmite USR PLUS.

"Cetăţenii care nu au respectat strict legea islamică şi tradiţiile tribale au fost torturaţi brutal şi ucişi cu pietre în public, de aceea mii de oameni încearcă disperaţi în aceste zile să părăsească ţara. Situaţia de astăzi din Afganistan poate afecta întreaga comunitate internaţională, în condiţiile în care miile de afgani care îşi părăsesc ţara se vor refugia în statele vecine şi inclusiv în Europa. Mai mult, forţele care astăzi conduc statul afgan au un istoric bogat în ce priveşte terorismul, ceea ce înseamnă că putem avea pe viitor pe scena internaţională un stat care încurajează terorismul. Criza din Afganistan demonstrează şi că nu se poate construi în doar câţiva ani o societate modernă şi cu instituţii stabile într-o ţară măcinată prea mult de război. Un astfel de obiectiv poate fi atins doar în condiţiile unui efort internaţional concertat, stabil, consistent şi de lungă durată", susţine USR PLUS.

Citește și: VIDEO - Imagini dramatice din Kabul: oamenii cad din avion, în încercarea de a fugi din țară .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.