Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea anularea amenzilor PLF - Propunerea instituie obligaţia pentru autorităţi de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii ce intră în țară

USR PLUS
usr plus

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a iniţiat, alături de deputaţii USR Silviu Dehelean şi Stelian Ion, un proiect de lege de anulare a amenzilor PLF şi de returnare a banilor plătiţi până acum, simultan cu instituirea obligaţiei pentru autorităţi de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii care intră în ţară pentru o perioadă de 6 luni, în loc de doar 15 zile, cât este în prezent, conform unui comunicat de presă al partidului, potrivit news.ro.

„Demersul nostru va repara o situaţie absurdă pe care PSD-PNL-UDMR a creat-o şi pe care autorităţile se fac că n-o văd şi n-o înţeleg. Românii n-au fost informaţi din timp cu privire la necesitatea completării formularului la intrarea în ţară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă. Mai mult, foarte mulţi români au completat formularul PLF şi tot degeaba. Autorităţile nu i-au mai găsit în baza de date şi tot au primit amenzi. Alţi români trec graniţa zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd. Încă o măgărie aruncată în faţa cetăţenilor de bună credinţă din partea unor conducători incompetenţi şi iresponsabili. Aceştia sunt marii specialişti PSD-PNL-UDMR cu experienţă care ne conduc ţara”, a declarat eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, iniţiator al proiectului de lege, potrivit sursei citate.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

„Vrem să reparăm situaţia absurdă creată de PSD-PNL-UDMR, una dintre cele mai incompetente guvernări pe care le-a avut România în ultimele decenii. În loc să îşi protejeze cetăţenii, statul român continuă să îi batjocorească neinformându-i la timp de obligaţiile pe care le au, inclusiv aceea a completării formularului PLF la intrarea în ţară. Este limpede că PSD nu iartă şi nu uită. Românii cinstiţi care muncesc în afara ţării sunt cei mai mari duşmani ai lor. Vă amintiţi cu siguranţă de performanţa artistică a lui Niculae Bădălău, care, fără scrupule şi cu cel mai mare dispreţ, a jignit peste 5 milioane de români aflaţi dincolo de graniţele României. Prin acest proiect de lege vrem ca autorităţile statului să îşi recunoască greşeala şi să şi-o îndrepte faţă de miile de români amendaţi abuziv, printre care şi sute de bihoreni. Nu putem lăsa lucrurile aşa, ar fi fundamental injust”, precizează deputatul USR Silviu Dehelean, co-iniţiator al proiectului de lege.

Propunerea legislativă USR anulează amenzile contravenţionale stabilite în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum şi obligaţiile fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment.

Amenzile care au fost deja achitate, parţial sau integral, vor fi restituite persoanelor sancţionate.

Totodată, proiectul stabileşte că datele cu caracter personal completate de românii care intră în ţară vor fi stocate timp de 6 luni de la momentul completării formularului, faţă de cele 15 zile prevăzute acum în OUG 129/2021.

Ordonanţa prin care a fost stabilită obligativitatea completării formularului digital a fost adoptată de Guvernul Ciucă pe data de 15 decembrie, iar avalanşa de amenzi a început zece zile mai târziu, timp insuficient pentru ca toţi românii aflaţi peste graniţe şi care au vrut să se întoarcă în ţară de sărbători să se poată informa corect şi complet cu privire la noile îndatoriri pe care le au.

Potrivit datelor existente până acum, peste 50.000 de români au fost amendaţi de autorităţi, deşi, în multe cazuri, nici nu au fost întrebaţi la graniţă de PLF. Alţii, care au completat formularul, au fost sancţionaţi la săptămâni bune de la trecerea graniţei pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date (fiind şters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în OUG). Sunt şi cazuri de persoane, după cum recunoşteau directorii direcţiilor de sănătate publică din judeţele de graniţă, care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei (cuantumul maxim prevăzut de OUG) după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru.

USR face un apel către parlamentarii PSD, PNL şi UDMR să nu mai ignore problema românilor sancţionaţi pe nedrept de statul român şi să voteze rapid proiectul USR, mai arată sursa menţionată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.