Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va fi un scandal cât casa la nivel înalt: Americanii îi provoacă pe ruşi

obama putin

Va fi un scandal cât casa la nivel înalt. Americanii îi provoacă pe ruşi. Vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat duminică seara la Kiev pentru a reafirma susţinerea SUA pentru Ucraina în faţa Rusiei, dar şi pentru a o încuraja să-şi dubleze eforturile în combaterea corupţiei care continuă să erodeze societatea.

Înaltul demnitar american urmează să se întâlnească luni cu preşedintele Petro Poroşenko şi cu premierul Arseni Iaţeniuk, în programul său figurând şi un discurs în faţa Parlamentului marţi, în această a patra sa vizită în republica ex-sovietică după mişcarea de protest proeuropeană din Maidan care a dus la fuga preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi la o criză fără precedent între Ucraina şi Rusia vecină.

Citeşte şi: Planul secret al lui Vasile Blaga şi Dacian Cioloş: Ion Cristoiu spune tot

Răvăşită de un conflict cu separatiştii proruşi care a făcut peste 8.000 de morţi în estul ţării, Ucraina se teme că sprijinul aliaţilor săi occidentali va slăbi, dat fiind că unii dintre ei caută să refacă dialogul cu Moscova pentru a rezolva conflictul sirian.

Unul dintre principalele obiective ale vicepreşedintelui american constă deci în a 'transmite un semnal puternic de susţinere' guvernului ucrainean, a indicat joi un înalt responsabil al administraţiei americane sub acoperirea anonimatului.

Citeşte şi: Guvernul Cioloş a dat de greu: Sindicaliştii îi contestă bugetul şi se revoltă

Responsabilul a denunţat o 'intervenţie militară rusă continuă' în zona de război unde Rusia este acuzată de Kiev şi de Occident că şi-a desfăşurat trupe şi că îi sprijină militar pe insurgenţi. Moscova, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, neagă vehement orice implicare militară alături de separatişti.

'Chiar dacă o bună parte din atenţia internaţională a alunecat spre implicarea Rusiei în Siria, noi, SUA, nu am uitat Ucraina', a asigurat înaltul responsabil american. 'Ceea ce se petrece în Orientul Mijlociu nu a schimbat nici cu o iotă angajamentul nostru pentru poporul ucrainean', a adăugat el.

Citeşte şi: Cel mai cunoscut parlamentar român şi-a îndeplinit visul: Va fi vedetă în patria bogaţilor

Washingtonul a obţinut asigurări din partea Uniunii Europene asupra menţinerii sancţiunilor economice occidentale impuse în 2014 Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina până când Moscova îşi va respecta angajamentele asumate în procesul de pace în această ţară şi 'va obţine ca separatiştii să facă la fel', a mai spus demnitarul. În pofida unei relative acalmii pe front din septembrie, reglementarea politică nu avansează şi mulţi ucraineni se tem că luptele se pot relua în orice moment.

'Dacă cineva crede că Rusia s-a oprit şi că războiul s-a terminat, îl asigurăm că nu este cazul', a lansat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Potrivit lui, Moscova încearcă să 'deturneze atenţia' de la Ucraina pentru a putea 'să-şi continue expansiunea'.

Citeşte şi: Mesaj pentru PSD: Ministrul le transmite foștilor colegi ce îi așteaptă

Pe plan intern, Joe Biden urmează să se concentreze pe problemele luptei împotriva corupţiei.

După aproape doi ani de la schimbarea regimului în Ucraina şi în pofida promisiunilor noilor săi conducători, acest flagel continuă să cangreneze ţara, sub perfuzia financiară a Occidentului, iar unii merg până acolo încât îi acuză pe Poroşenko şi pe Iaţeniuk că acoperă corupţia apropiaţilor lor.

Criticile cele mai virulente îl vizează pe procurorul general Viktor Şokin, considerat omul preşedintelui. Potrivit responsabilului american, Kievul trebuie să 'reformeze parchetul general cu scopul de a favoriza eforturile anticorupţie în loc să le împiedice'. 'Oboseala Occidentalilor în faţa corupţiei ucrainene atinge un nivel critic', a scris în această săptămână pe Facebook deputatul proprezidenţial Serghei Leşcenko.

Autor al unor anchete remarcabile asupra corupţiei în ţara sa, jurnalistul - în prezent tânăr parlamentar - tocmai s-a deplasat la Washington şi a anunţat un 'duş rece pentru corupţii aflaţi la putere' la Kiev cu ocazia vizitei lui Biden.

Expertul politic Evgheni Magda avertizează împotriva aşteptărilor prea optimiste de la această vizită. O 'implicare activă' a Washingtonului în problemele ucrainene exprimă mai degrabă incapacitatea conducătorilor naţionali de a efectua reformele necesare fără presiune externă, subliniază el, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Românul care ştia de atentatele din Paris s-a destăinuit: 'Nu sunt o persoană rea' / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.