Vaccinul natural împotriva răcelii: Fructul românesc care se vinde pe aur și întărește imunitatea

Autor: Andrei Ștefan

Publicat: 12-08-2025 23:57

Actualizat: 13-08-2025 02:57

Article thumbnail

Sursă foto: maize.ro

Cătina, supranumită „ginsengul românesc” și considerată un veritabil „vaccin natural” împotriva răcelii, este un fruct despre care mulți români au auzit, însă puțini îi cunosc cu adevărat beneficiile. Micile bobițe portocalii conțin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele și sunt apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătății.

În ultimii ani, cătina a devenit și o cultură profitabilă pentru agricultori, pe fondul creșterii cererii. În această perioadă, recolta este în plină desfășurare, iar mulți fermieri își extind plantațiile pentru a răspunde pieței.

Fermierii mizează pe extinderea culturilor

Un exemplu este Virgil Sandu, cultivator din apropiere de Iași, care a decis să mărească suprafața dedicată cătinei cu încă un hectar. „Am mărit suprafața de cătin anul acesta cu încă un hectar, aveam doar 4, două le recoltăm într-un an, 2 într-un an, undeva la 4 tone estimăm anul ăsta. Anul trecut n-am recoltat nici măcar 2 tone”, a declarat acesta pentru observatornews.ro

Pe piață, un kilogram de cătină poate ajunge până la 35 de lei, în timp ce siropurile se vând cu 40–50 de lei. Acestea sunt apreciate pentru concentrația mare de vitamina C și efectul lor preventiv împotriva răcelii.

„Cel mai popular e siropul de cătină, îndulcit cu miere naturală, presată la rece, avem așa la 35 de lei jumătate de litru, iar apoi cătina naturală pusă în miere de albine, puțin mai acrișoară, sau pulberea de cătină care se păstrează mai ușor, se poate consuma într-un ceai, într-un smoothie, într-o salată”, explică Florin Lungu, un alt cultivator.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri