Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României: 'România a avut, în istorie, o societate organizată pe modelul elitelor prădătoare'

www.agerpres.ro
Valentin Lazea

România a avut în toată istoria sa o societate organizată după modelul extractiv, ceea ce a contribuit la rămânerea permanentă în urmă și la păstrarea decalajelor față de civilizația occidentală, a declarat marți Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR), anunță MEDIAFAX.

"Modelul extractiv este caracterizat de existența unor elite trădătoare care folosesc pârghiile puterii pentru a se îmbogăți pe sine însăși acordând puțină atenție dezvoltării generale a societății. Dar ele, elitele prădătoare, pentru a face acest lucru, au nevoie de o justiție supusă și ușor manipulabilă. O justiție care să fie oarbă nu doar metaforic ci și în sens propriu", a spus Lazea, adăugând că și poziția geografică a României, la intersecția a trei imperii organizate tot pe modele extractive, a contribuit la subdezvoltarea țării noastre.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, declarație surprinzătoare în cazul Colectiv: ‘Dacă în club erau și copiii mei, aș fi spus la fel, că nu am greșit’ .

Lazea a făcut referire la volumul din 2012 "De ce eșuează națiunile" în care se realizează o distincție între societățile organizate pe un model extractiv, precum cele din Africa, America Latină sau Europa de Est, și pe de altă parte societățile organizate pe un model incluziv precum cele din Occident, care se remarcă prin domnia legii și faptul că elitele nu vin la putere pentru a se îmbogăți.

Potrivit acestuia, domnia legii reprezintă un element central al dezvoltării economice în contextul în care o justiție independentă îi obligă pe conducători să lucreze în interesul comun al societății și întărește drepturile de proprietate prin care se stimulează în esență inovația.

"La noi se crede, în mod eronat, chiar și între economiști, că dacă vom crește an de an cu 2% mai repede decât Vestul Europei în 20 de ani vom ajunge la nivelul lor. Nu se discută faptul că o societate care crește prin imitație, adică preluând ceea ce alții au inventat și nu prin inovație proprie, la un moment dat crește din ce în ce mai puțin, după care ajunge la o perioadă de platou și riscă ulterior să o ia în jos. Lucru care s-a mai întâmplat și pe vremea lui Ceaușescu", a explicat Valentin Lazea.

El a adăugat că în cazul României, elitele prădătoare au promovat un model extractiv și un stat deopotrivă despotic și ineficient care nu-și dorește o societate civilă puternică și activă.

"Faptul că în Danemarca populația este mulțumită să dea statului mai mult de 50% din veniturile realizate sub formă de impozite poate părea de neînțeles pentru un român, care e obișnuit să perceapă statul ca pe un dușman. Numai că este pe deplin logic pentru un danez sau o societate care a găsit acel coridor îngust (n.r. echilibru) între un stat atot-puternic și un stat slab", a notat Lazea.

Economistul șef al BNR a mai precizat: "Drama României provine dintr-o triplă sursă. În primul rând, partidele de stânga, deși au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă. În al doilea rând, partidele de dreapta, deși au sprijinit societatea civilă, nu au înțeles și nici în continuare nu înțeleg importanța unui stat puternic. În al treilea rând, societatea civilă are la rândul său două handicapuri culturale majore: vorbim de un colectivism lipsit de solidaritate și de un individualism lipsit de inițiativă".

Citește și: Decizie neașteptată- Vedeta PRO intră în politică

Valentin Lazea a punctat că soluțiile sunt ca partidele de stânga să respecte societatea civilă, ca partidele de dreapta să respecte statul și să-l întărească fără să scadă "impozitele până ajung la zero" și ca românii să nu se mai raporteze numai la familie ci "să-i doară mai mult situația țăranului care trăiește din subzistență și a copilului de la țară care nu are medic și profesor".

Economistul șef al băncii naționale a participat marți a prima ediţie a Forumului Naţional de Drept Bancar, cu tema "Provocări de ordin legislativ şi juridic pentru instituţiile de credit din România", organizat de grupul editorial Universul Juridic, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.