Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Steriu, președintele UNPR: Vom fi cheia alianțelor post-electorale/ INTERVIU

Valeriu Steriu

UNPR-ul e un partid profedionit, suplu și capabil de performanță! - susține președintele UNPR, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat STIRIPESURSE.RO. Partidul a reușit performanța de a pune candidat în toate localitățile și speră la un scor de peste 7% la nivel național, ceea ce va face din UNPR un jucător cheie în formare majorităților din consiliile locale și consiliile județene.

Iată interviul acordat de Valeriu Steriu pentru STIRIPESURSE.RO

-      În ce stadiu se află UNPR cu pregătirea alegerilor locale?

Organizațiile noastre sunt deja antrenate și așteaptă în bloc-starturi demararea oficială a campaniei electorale. Iar implicarea mea a fost pe măsura obiectivelor propuse: doar în ultimele două luni am făcut peste 20.000 de kilometri, participând la evenimentele de lansare ale candidaților UNPR, în toată țara.

Avem o echipă de campanie bine pregătită și cu experiență, condusă de senatorul Ion Toma, care beneficiază de sprijinul lui Liviu Neagu. Ne cunoaştem foarte bine atuurile şi suntem concentraţi pe atingerea scopurilor. Sunt mulţumit de abordarea politică a acestei campanii, sunt încrezător când privesc echipa cu care am pornit la drum și sunt convins că ne vom atinge țintele.

Pentru prima dată în istoria democrației românești, la aceste alegeri locale nu mai contează forma, ci contează substanța: nu vor mai fi păduri de steaguri, de bannere, de prisme, de caravane cu megafon; vor fi afișe decente și – cel mai important – mesaje de campanie consistente.

Iar principalele avantaje ale UNPR în această cursă sunt următoarele: am devenit un partid solid, cu membri profesionişti, iar expertiza lor în mai multe domenii chiar poate face diferenţa. Pe lângă faptul că avem capacitatea de a transmite mesaje serioase, avem şi capacitatea de a propune politici publice cu adevărat utile cetăţeanului.

-      Aveți candidați peste tot?

Pentru prima dată în istoria partidului, avem liste pentru consiliile județene în fiecare județ din România. Asta înseamnă că vom primi voturi în fiecare secție, din fiecare cătun sau mare oraș din România. Totodată, suntem implicați, prin candidați direcți sau în cadrul unor alianțe, în aproape toate municipiile reședință de județ din România.

A fost muncă multă și intensă, într-o perioadă scurtă de timp – practic, am avut doar două luni la dispoziţie – dar sunt mulțumit de ce am reușit să facem. Intrăm în alegeri cu o șansă foarte bună, depinde de noi cum vom fructifica această șansă. La final, vom trage linie și vom vedea: unde am reușit o performanță mai bună decât ne așteptam, care au fost motivele succesului, dar și unde am reușit o performanță mai slabă decât puteam obține și care au fost cauzele eșecului.

-      Pe ce procent vă bazați la nivel național? Ce vă spun cercetările interne demarate?

Obiectivul nostru declarat este să obţinem minim 7%. Sigur, suntem pe drumul bun nu doar spre 7%, dar chiar spre mai mult. Eu nu exclud un procent de 10% și chiar cred că nu ar trebui să ne mulțumim cu 7%. Cercetările noastre arată exact ceea ce înțelepciunea populară știe deja: acolo unde doi se ceartă, al treilea câștigă. UNPR va purta o campanie pozitivă și concentrată pe soluții reale la problemele locale ale românilor. Asta ne va diferenția mesajul de cele ale celorlalte partide.

-      Care mai e relația cu PSD-ul?

Este o relație bună și un parteneriat solid. De exemplu, în București,  suntem elementul esențial care permite unitatea stângii și victoria Gabrielei Firea. Dar și în alte județe avem alianțe bune cu PSD. PSD este partenerul nostru în Alianța de Centru-Stânga și noi ne onorăm alianțele și partenerii. Sunt convins că alegerile locale vor însemna începutul unei frumoase prietenii cu PSD, ca să parafrazez o replică celebră.

-      Cum vedeți zbaterile din ultima vreme din PSD?

Am fost în PSD în momente delicate pentru partid și știu cât de mult mă deranja să văd comentarii din partea celor care nu erau membri de partid. Așa că nici acum nu voi face comentarii, din respect pentru colegii și prietenii mei din PSD.

-      Ce parteneriat privilegiaţi după alegerile locale?

Suntem un partid de stânga și suntem parteneri în Alianța de Centru-Stânga, deci avem o aplecare firească către PSD. Vă propun, însă, să vorbim despre ce va fi după alegerile locale, atunci când se vor fi terminat alegerile locale.

-      Ce mai știți de domnul Gabriel Oprea?

Am discutat cu dl Oprea și știu că urmărește cu atenție evoluțiile politice.

-      Dar de domnul Neculai Onțanu?

Dl Onțanu este un coleg și un veteran politic, a cărui absență o resimt profund în această perioadă, în special la nivel organizatoric. Dacă va fi eliberat, voi putea relua un dialog cu dânsul.

-      Mai mulți parlamentari au anunțat în ultima vreme că părăsesc partidul. Care ar fi cauzele? Ce intenționați să faceți?

Sunt momente în care bărbații politici dau dovadă de maturitate și curaj și momente în care dau dovadă de lipsa maturității și a curajului. Îmi pare rău pentru fiecare coleg care alege să ne părăsească atunci când crede că îi este mai bine în altă parte, dar mă bucur pentru că după fiecare moment dificil, noi, ca partid, ne întărim. Cauzele cred că sunt generate de stres, pentru că stresul în politică este neiertător.

În ceea ce mă privește, am de gând să conduc cu înțelepciune și răbdare partidul, așa cum am spus și la congres, nu doar spre guvernare, dar spre rolul de arbitru între cele două partide mari din România. Astfel văd locul și rolul nostru.

-      Din cauza anchetelor DNA s-a ajuns la situația de față din UNPR sau cel puțin așa se susține.

Președintele fondator, Gabriel Oprea, a decis să-și dea demisia pentru ca partidul să poată face performanță în alegeri, fără niciun impediment și fără nicio inhibiție. Pe asta ne concentrăm acum, nu pe gura satului.

-      Ce mesaj aveti pentru cei care se confruntă cu acuzații de corupție?

Mesajul meu este să se uite la gestul de curaj și demnitate făcut de Gabriel Oprea, un gest care a fost orientat doar spre binele partidului.

-      Ce mesaj transmiteti colegilor, acum, la început de campanie electorală oficială?

Să muncească și să se organizeze. Să aibă curaj și demnitate. Să știe că sunt alături de ei și că voi veni în fiecare localitate în care este nevoie de mine în campania electorală. Viitorul lor și al partidului se află în mâinile lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.