Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Șuhan: Ghid de autoapărare în stare de urgență ( II )

Mediafax
valeriu șuhan

Este, cred, clar pentru toată lumea că a sta acasă o așa perioadă lungă de timp, ne transformă în sclavii ”netului”. Ce eram noi până acum, dar în perioada asta, chiar ne-am ”pierdut” libertatea.

Ai zice la prima vedere, că nu-i chiar rău. Mai un film, mai Facebook, mai Insta, mai tot felul de alte site-uri de cumpărături, de dezvoltare personală, neapărat, mai un mesaj, mai altul, către prieteni, cunoscuți, chestii d-astea. Una peste alta… plăcut. Deocamdată, potrivit Mediafax.ro.

Peste toate însă, munca de-acasă. Se pare chiar, că muncim mai mult de-acasă, decât atunci când eram efectiv, la birou.

Citește și: Raluca Turcan a rămas blocată în timpul şedinţelor online!

Una peste alta, suntem într-un șuvoi de informație, pe cât de variată, pe atât de voluminoasă.

Vă vine sau nu să credeți, acest enorm volum de informație aduce cu sine un pericol perfid, ascuns, abil și la fel de prolific, precum coronavirusul ăsta, de tip nou.

E vorba chiar, de informația în sine. Funcție de maniera în care este prezentată, de contextul în care e plasată, de modul în care este individualizată, de amploarea care i se dă sau de originea ei, aceasta, informația, se poate transforma într-o armă. Una letală, devastatoare.

Citește și: România luată în vizor: ‘Țara unde spitalele sunt la fel de înficoșătoare precum coronavirusul’ .

Capacitatea media de a pătrunde în fiecare casă, în mintea fiecărui om, a crescut înmiit forța distrugătoare a informației, aflată initial, într-o formă latentă, benignă. Prin intermediul mass media o informație banală poate fi manipulată astfel încât să aibă efectul unei bombe.

În ultimul timp, așa cum v-am mai semnalat, situația tensionată în care ne aflăm, a ocazionat unor teroriști de presă, de fapt mai degrabă niște fomiști inconștienți, posibilitatea de a lansa informații false, prezentate ca fiind autentice.

În astfel de cazuri, nu mai e vorba doar de prostie ori ticăloșie, până la urmă motivele nici nu mai contează, ci de o complicitate evidentă, conștientă sau nu, la un atentat privind siguranța națiunii.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă: Legea, pe masa lui Iohannis. Spun răspicat ce vom face!

Despre ce altceva poate fi vorba dacă induci în mintea a mii de oameni frica, neîncrederea, panica, în contextul unei presiuni psihice obiective asupra lor, generate de o pandemie ucigașă ? Nu există altă explicație, decât implicarea vinovată.

Am încercat și sper că am și reușit să vă atrag atenția asupra unui subiect extrem de important, informația și rolul său în viața noastră, a tuturor. Ea e esențială, dar poate fi pe măsură de distrugătoare. E ca un virus.

Cu atât mai mult, e imperios necesar să ne educăm în maniera în care receptăm informația. Acesta este un tip de educație care, în curând, va trebui predată în școală. Cum identificăm și cum ne ferim de știrile false, așa-zisele ”fake news”.

Nu luați de bună orice informație, doar pentru că ea a fost difuzată în mass media. Nu întotdeauna mass media e de bună credință.

De aceea, urmăriți câteva lucruri pe care le puteți duce la îndeplinire cu relativă ușurință. Aveți nevoie de puțin mai multă răbdare și abilitate intelectuală. Bineînțeles, nu uitați să vă îndoiți de informațiile care ”ies din tipar”.

În ceea ce privește informația din mediile on line, nu uitați că paternitatea acestora este mai degrabă, incertă. Oare, de ce, ar fi întrebarea…

Pe scurt, ar fi bine pentru toți, atât pentru dvs., dar și pentru cei care vă înconjoară, să aveți în vedere câteva lucruri, care vă sunt la îndemână :

- Asigurați-vă de credibilitatea surselor de informare;

- Citiți întregul conținut al știrii, nu numai titlul ei; e foarte posibil să aveți surprize, constatând neconcordanțe flagrante între titlu și conținut;

- Atenție la exprimările din conținut, ele pot părea ca nefirești în limba română și chiar sunt, pentru că reprezintă rezultatul unor inabilități de traducere;

- Verificați dacă informația e confirmată și de alte surse de încredere;

- Nu difuzați informații în legătură cu care nu aveți certitudinea autenticității și acurateței lor;

- Nu preluați și nu acționați potrivit informațiilor exclusiv din social media;

- Accesați cu încredere comunicatele oficiale ale autorităților.

Nu uitați, informația vă țintește și poate fi o armă.

Nu vă lăsați răpuși de ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.