Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vanuatu accelerează evacuarea populației, după ce vulcanul Manaro Voui ejectează deja roci şi cenuşă / FOTO & VIDEO

Autorităţile din Vanuatu speră să reuşească să evacueze toate cele 11.000 de persoane de pe insula Ambae până miercuri prin intermediul unei flote de ambarcaţiuni care îi transportă pe rezidenţi pe insulele învecinate, în contextul în care vulcanul Manaro Voui, care ejectează deja roci şi cenuşă, este pe punctul de a erupe, au anunţat luni reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare a Dezastrelor Naturale, citaţi de Reuters, potrivit agerpres.ro

Manaro Voui, cel mai mare vulcan din această ţară aflată în Pacificul de Sud, a început să fumege şi ejectează deja roci şi cenuşă, potrivit vulcanologului neozeelandez Brad Scott, care a vizitat regiunea în cursul zilei de sâmbătă. 

Michel Buleban, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Administrare a Dezastrelor, spune că este posibil ca întreaga populaţie să fie evacuată până miercuri, însă acest lucru va depinde de numărul de ambarcaţiuni care vor fi disponibile în zonă. 

O veritabilă flotilă de bărci de mici dimensiuni, barje şi nave de aprovizionare au transportat rezidenţii din Ambae pe insulele cele mai apropiate - Maweo, Pentecost şi Espiritu Santo - în ultimele zile. 

"Evacuarea populaţiei din Ambae va fi finalizată în următoarele zile, iar obiectivul nostru este acela de a ajuta Guvernul din Vanuatu pentru a asigura nevoile imediate ale persoanelor afectate", a declarat luni Gerry Brownlee, ministrul de Externe din Noua Zeelandă. 

Noua Zeelandă a transportat pe calea aerului în Vanuatu prelate, truse medicale şi sanitare şi generatoare, iar Australia a trimis în zonă portavionul HMAS Choules, care va sosi miercuri în proximitatea insulei. 

"Există un anumit calm în privinţa evacuării, dar şi o stare de tristeţe profundă în rândul populaţiei. Oamenii nu ştiu ce urmează să se întâmple", a declarat Joe Cropp, purtător de cuvânt al Crucii Roşii, aflat într-o tabără de salvare din Santo. 

Cenuşa ejectată de vulcanul Manaro Voui a poluat apele din Ambae, iar Crucea Roşie a început să distribuie sticle cu apă potabilă. 

"Atunci când eşti într-un avion, poţi să vezi vulcanul. Când aterizezi, nu poţi să îl vezi sau să îl auzi. Însă poţi să miroşi cenuşa din aer", a adăugat Joe Cropp. 

Vanuatu, un arhipelag format din 82 de insule, pe care trăiesc în total aproximativ 270.000 de persoane, este situat în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică şi un punct de întâlnire al plăcilor tectonice. 

Arhipelagul a fost parţial devastat de ciclonul Pam, de categorie 5 (cea mai înaltă), care a determinat moartea a 11 persoane în 2015. 

Teritoriu franco-britanic până la independeţa sa, în 1980, Vanuatu este una dintre ţările cele mai sărace de pe planetă. 

Vulcanii din Vanuatu, din care nouă sunt activi, se numără printre cei mai accesibili din lume, astfel încât ei reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.