Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vânzările globale de obiecte de artă au urcat la 67,8 miliarde de dolari în 2022

curatorial.ro
galerie de arta

Piaţa mondială a obiectelor de artă a crescut uşor anul trecut comparativ cu 2021, într-un context economic incert ca urmare a războiului din Ucraina, pentru a ajunge la o valoare de 67,8 miliarde de dolari, arată raportul anual Art Basel/UBS publicat marţi, transmite AFP.

Conform acestui raport, vânzările mondiale de obiecte de artă cu crescut cu 3% în 2022, comparativ cu 2021, şi au depăşit nivelul anterior pandemiei, care a perturbat piaţa obiectelor de artă la fel ca şi restul economiei mondiale.

"Chiar dacă pieţele financiare s-au prăbuşit, colecţionarii au rămas ataşaţi la cumpărarea de artă. Această creştere prudentă în contextul unei ample incertitudini este o dovadă a forţei pieţei de artă post-pandemie", a declarat directorul de la UBS Europe, Christl Novakovic, potrivit Agerpres.

Creşterea înregistrată de piaţa obiectelor de artă s-a datorat în special vânzărilor realizate pe segmentul superior al pieţei, în timp ce în China continentală şi Hong Kong vânzările de obiecte de artă au scăzut din cauza restricţiilor foarte dure introduse în contextul luptei împotriva Covid-19. În schimb, piaţa americană şi-a revenit în forţă, astfel că ponderea SUA în vânzările totale a crescut cu 2% în ritm anual, ceea ce permite SUA să îi păstreze poziţia de lider în rândul celor mai mari pieţe de artă.

Noah Horowitz, directorul general de la Art Basel, care organizează unul dintre cele mai mari târguri mondiale de artă contemporană, subliniază faptul că pe segmentul de artă digitală lucările progresează în pofida unei scăderi brutale a criptomonedelor, care a stimulat acest segment. "Popularitatea artei digitale, cinematografice şi video a crescut de la 1% din vânzări în 2021 la 5% anul trecut", a spus Noah Horowitz.

După ce au atins un vârf de 2,9 miliarde de dolari în 2021, vânzările de arta digitală susţinută de NFT-uri (non-fungible token) au scăzut cu 49%, până la 1,5 miliarde de dolari în 2022.

Cu toate acestea, colecţionarii de artă intervievaţi de Arts Economics în colaborare cu UBS Investor Watch rămân optimişti cu privire la viitorul pieţei. Aceştia au cheltuit mai mult în 2022 decât înainte de pandemie şi intenţionează să facă cheltuieli solide şi în 2023. Potrivit acestei anchete, 77% dintre colecţionari se aşteaptă ca piaţa să crească în acest an şi majoritate dintre ei au intenţia de a cumpăra obiecte de artă în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.