Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vârstnicii din Venezuela, în stradă pro şi contra preşedintelui Maduro

twitter.com
protest venezuela

Vârstnicii venezueleni au mărşăluit vineri contra preşedintelui socialist Nicolas Maduro într-un context de tensiune în cadrul puterii care tocmai a demis-o pe ministra Sănătăţii după publicarea unor cifre alarmante asupra mortalităţii infantile, transmite AFP. Sub sloganul "pentru nepoţii noştri", coaliţia de opoziţie MUD a chemat persoanele în vârstă la un marş către sediul Avocatului Poporului, autoritate însărcinată să vegheze la respectarea drepturilor omului, dar care este acuzată că serveşte interesele puterii.

Ca răspuns, guvernul a organizat o manifestaţie a persoanelor vârstnice în centrul capitalei, unde este aşteptat şi Nicolas Maduro, care a demis-o joi pe ministra Sănătăţii, Antonieta Caporales, pe care a înlocuit-o cu Luis Lopez Chejade. Demiterea a intervenit a doua zi după publicarea unor date ce relevă o creştere puternică a mortalităţii infantile, care a făcut un salt de 30,12% între 2015 şi 2016, confirmând grava situaţie sanitară din ţară.

Ruinată de prăbuşirea cursului petrolului, Venezuela suferă de o gravă penurie de alimente şi medicamente şi se confruntă cu o inflaţie galopantă, preconizată de FMI ca atingând 720% la finalul acestui an. Conform Federaţiei medicale venezuelene, spitalele funcţionează doar cu 3% din medicamentele necesare. "Sunt aici deoarece nu am medicamente şi pensia nu îmi este suficientă să trăiesc", a mărturisit, pentru AFP, Carlos Rivas, 67 de ani, cu mâinile pline de cutii goale de medicamente.

În 2016, 11.466 de decese ale unor bebeluşi cu vârsta între 0 şi 1 an au fost înregistrate, conform ministerului Sănătăţii de la Caracas, care a publicat aceste cifre pentru prima oară după doi ani. În 2015, 8.812 bebeluşi din aceeaşi grupă de vârstă au murit. Printre cauzele mortalităţii, autorităţile menţionează septicemia, pneumonia, prematuritatea şi dificultăţile respiratorii. Acelaşi raport indică de asemenea o creştere de 65,79% a mortalităţii maternale, din cauze legate de sarcină sau naştere, cu 756 decese în 2016.

În Venezuela au fost anul trecut cu 76,4% mai multe cazuri noi de malarie decât în 2015; au fost infectaţi peste 240.000 de oameni. Malaria fusese eradicată în Venezuela de o jumătate de secol, dar o epidemie afectează în prezent 13 din cele 24 de provincii ale ţării, conform Agerpres. Valul de proteste, aproape zilnice începând cu 1 aprilie, a făcut deja 38 de morţi, conform Parchetului venezuelean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.