Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varujan Vosganian: Indiferent că vom fi sau nu acceptați în Schengen să nu mai acceptăm să fim umiliți! România nu e stat vasal, ci egal celorlalte state din UE

rnews.ro
vosganian

Co-președintele ALDE, Varujan Vosganian, are o ieșire extrem de fermă cu privire la situația în care România este tratată în aceste zile în Cazul discuțiilor privitoare la aderarea la Spațiul Schengen. Liderul ALDE susține că indiferent de rezultatul votului de mâine din Consiliul Justiției și Afaceri Interne (JAI), România nu trebuie să mai accepte să fie umilită și tratată ca un stat vasal și ”Împărțirea Uniunii Europene în supraveghetori și supravegheați trebuie să înceteze!”:

”Indiferent de rezultatul de mâine, privind aderarea la spațiul Schengen, țara noastră este pusă, în aceste zile, într-o situație umilitoare, de neacceptat. România nu e un student care să aștepte cu sufletul la gură rezultatul examenului, cerșind bunăvoința examinatorilor, ci un stat suveran, unul dintre cele mai mari ale Uniunii Europene, cu tradițiile și valorile sale, cu o istorie din care ne-am luat partea noastră de suferință, în timp ce alții își luau partea lor de câștig.

Faptul că România îndeplinește criteriile de aderare la Spațiul Schengen ține de domeniul evidenței. Nu e de mirare poziția Austriei care, nu de azi, de ieri, s-a opus, în momentele noastre sublime, unității statale și consolidării națiunii române. Ceea ce e, însă, surprinzător e faptul că niciun alt șef de stat și de guvern din Uniunea Europeană nu a considerat necesar, dintr-o minimă solidaritate, să ia atitudine împotriva Austriei, sancționând această poziție răuvoitoare și, în cele din urmă, oneroasă și lăsând, în schimb, România să facă anticameră la cancelariile unor state europene care ne-au pus răbdarea, dar și demnitatea la grea încercare.

Împărțirea Uniunii Europene în supraveghetori și supravegheați trebuie să înceteze. Zidul Berlinului a fost dărâmat odată pentru totdeauna și orice tentativă de a diviza iarăși Europa prin aroganță și egocentrism nu trebuie permisă.

În aceste condiții, aderarea României la Spațiul Schengen capătă o dimensiune simbolică. Înseamnă respectul acordat unui stat partener în construcția europeană, ale cărui aspirații pro-europene au fost răspicat exprimate. România trebuie să iasă, odată pentru totdeauna, din captivitatea monitorizărilor de tot felul, a voinței sau bunăvoinței altora care să decidă pentru noi. Statul român nu este vasalul nimănui, ci un stat demn, egal celorlalte state ale Uniunii Europene.”, a declarat Varujan Vosganian, co-președinte al ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.