Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Bănescu (BOR): 'Un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși să se vaccineze. Se înșală profund!'

vasile banescu bor

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, se declară siderat de faptul că unii creștini exagerează din necunoaștere înțelesul unor taine. El face referire la cei care spun că cel mai bun vaccin împotriva Covid-19 e Sfânta Împărtășanie. El le cere oamenilor să nu amestece planul religios cu cel medical, cu sfera rațiunii. Bănescu este de părere că astfel de mesaje au dus la o demobilizare în rândul credincioșilor în privința intenției de a se vaccina.

„Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit fără să-și dea seama probabil un fel de sacrilegiu. Pentru că a-L compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Deci este total nedrept să arunci în spațiul public cu astfel de cuvinte amestecând planurile, voit sau nu, comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual... Trâgând concluzia tu, înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că n-ai nevoie de nimic altceva.

Vreau să spun că se confundă prin asta planurile cu preț nefiresc și dureros! Nu trebuie să amestecăm lucrurile!

Sfera credinței și sfera rațiunii, deși nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite. De aceea e greu pentru cei care se instalează doar în sfera rațiunii să înțeleagă de exemplu ce rol joacă Sfânta Împărtășanie în viața omului credincios, așa cum unora care au ales să se instaleze exclusiv în sfera credinței lor, ignorând și chiar vituperând la adresa sferei rațiunii, să ajungă la asemenea concluzii sacrilege.

Am vrut să spun asta pentru că mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși. Un mesaj care a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Închei prin a spune că este ireductibil doar când e vorba de două credințe încremenite și inflexibile. Nu există conflict real între știință și credință”, a spus Vasile Bănescu la postul Digi24.

Citește și: Cum sărbătoresc Paștele românii din Italia. Interviu cu Părintele Maxim: ‘Mulți au venit fără să aibă un sentiment religios și aici și-au descoperit credința’

Mesajul purtătorului de cuvânt al BOR vine în contextul în care și Patriarhul Daniel a impulsionat vaccinarea. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat sâmbătă seară că intrarea mai multor credincioşi în Biserica Sfântului Mormânt a fost posibilă şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, au fost relaxate măsurile (mai multe aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.