Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dâncu premier: o confuzie balcanică

Vasile_Dâncu

Bloomberg anunță că Vasile Dâncu este primul care anunță că dorește să devină prim-ministru. Dâncu nu a discutat asta în mod special cu publicația, ci aceasta din urma pare sa fi pus întrebarea către mai multi posibili doritori ai funcției.

Răspunsul lui Dâncu zice asa:

„Exista o posibilitate sa accept sa lucrez în guvern, dar nu fără condiții. (...) ar trebui sa existe o puternica forță politica în spatele Guvernului care este dedicata schimbării rapide a României. O ofertă de reconstrucție cu un program național de dezvoltare în spatele ei”. (Sursa originară: Bloomberg.)

Probabilitatea ce mai pare a fi aceea ca Dâncu a vrut sa dea un răspuns de politician, pivotând de la ce vroia sa știe ziaristul la ce vroia el sa spună. Iar ziaristul nu s-a „prins”. Asta e, dacă faci miticisme după ce te-ai profilat om serios, ardelean, e posibil ca lumea sa nu își da seama.

Dar, dacă luam în sine declarația, cum o putem citi?

O lectură posibila este ca Dâncu a vrut sa îl susțină discret pe Cioloș. Despre un guvern Cioloș sprijinit de PNL și PSD s-a mai vorbit, inclusiv în secțiunea PoliticScan.

Citiți și: De ce e bun pentru Iohannis un guvern PSD-PNL. Ce câștigă România.

Principala problemă a a cestei posibilități era aceea că structurile PSD nu au dat nici un semn că ar dori asta. Iar Liviu Dragnea nu este etern, el poate fi dat jos dacă sfidează interesele de bază ale PSD-iștilor. Fraza lui Dâncu tocmai asta ar putea sugera: că, uite, există un grup în PSD gata de colaborare.

În sprijinul acestei ipoteze sta referința la un program național de dezvoltare, în perioada în care și Cioloș pare a pregăti asa ceva.

O alta lectură posibilă este că Dâncu vrea doar sa rămână în joc. Ridică pretenții destul de utopice ca sa poată spune oricând nu. Dar nimic atât de agresiv încât sa nu poată acceptă mai târziu un „compromis în numele interesului național”. Cum ar veni, își crește cota de piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.