Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e bun pentru Iohannis un guvern PSD-PNL. Ce câștigă România

Klaus Iohannis Geneva

Orice președinte la primul mandat are un singur obiectiv politic: câștigarea celui de-al doilea mandat. Cine crede altceva, nu înțelege nimic din politică.

Pentru a mai câștiga un mandat, Iohannis are nevoie până în 2019 de "guvernul lui"?. L-a avut în 2016, fără prea mare folos, trebuie să-l aibă și în 2017, 2018, 2019, speră el, cu ceva mai mult profit.

Fără guvern, un Președinte e simplu spectator, cu șanse minime de a-și realiza programul politic. Cu un guvern chiar ostil, de la partidul adversarilor politici, un Președinte poate deveni chiar o marionetă ridicolă.

O variantă ideală pentru Iohannis ar fi să pună un guvern de coaliție în jurul PNL. Așa ceva e imposibil azi în România. Electoratul PSD este de departe cel mai numeros, motiv pentru care social-democrații nu pot pierde primul loc în parlamentare.

Sigur, Iohannis ar putea forța o majoritate cu partidul de pe locul doi, PNL, dar asta este extrem de complicat de realizat în România lui 2016.

Așadar, pentru Iohannis nu rămâne decât o singură variantă: un guvern în care să aducă câștigătorul alegerilor (PSD), dar și partidul care l-a susținut politic în alegeri și îl poate susține pe mai departe (PNL).

În aceste condiții, nu poate fi decât un premier independent politic, care să fie acceptat de ambele partide.

România ar avea și ea de câștigat dintr-un asemenea guvern de mare coaliție.

În primul rând, pentru că se deschide o fereastră de oportunitate rară la noi, date fiind suprapunerile de cicluri electorale: 2017, 2018, doi ani fără alegeri. Cel mai bun prilej pentru reforme întârziate și dureroase sunt anii fără zgomotul politrucilor.

România are restanțe mari în: sănătate, educație, administrație publică, organizarea teritorială, profesionalizarea administrației, asanarea sectorului de stat al economiei.

Dacă un singur partid mare ar fi la guvernare, celălalt partid va face tot posibilul să torpileze orice efort de reformă al guvernului. Cum s-a întâmplat în 2010-2011, doi ani oarecum favorabili schimbărilor instituționale, din păcate, parțial ratate, tocmai din cauza Opoziției acerbe a USL.

Două partide mari care susțin reforma au șanse mai bune să ducă lucrurile la bun sfârșit, întrucât cei care au de pierdut din aceste schimbări nu se vor putea regrupa în spatele unei facțiuni politice de forță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.