Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu îl ironizează pe Klaus Iohannis în scandalul dronei ruseșt căzute în România: S-a grăbit să anunțe o concluzie

newsmaker.ro
vasile dîncu

Președintele Klaus Iohannis a făcut o greșeală de comunicare când a spus inițial că nu s-a prăbușit nici o dronă pe teritoriul României, declară la RFI președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Fostul ministru al Apărării consideră că actualul ministru nu este vinovat: „Probabil că analiștii de la Cotroceni ar fi putut să aștepte, înainte de a-l pune pe președinte într-o situație care nu este una foarte comodă". Senatorul mai crede că prăbușirea dronei în România este "un incident de securitate, care nu trebuie bagatelizat, însă nu este un incident major de securitate în acest moment".

Vasile Dîncu spune că "acest episod nu poate fi privit decât în nivelul analizelor pe care le avem până acum decât ca un incident, un incident de securitate, e adevărat. Nu este unul care trebuie bagatelizat, însă nu este un incident major de securitate în acest moment (...). La nivel formal, este un act de agresiune, așa cum a spus și președintele României, însă cred că trebuie să fim mai nuanțați, să ne uităm și la rezultatele anchetei pe care o face Ministerul Apărării Naționale, să vedem dacă explozia a fost pe teritoriul României, dacă a existat cât de cât elementul de intenționalitate, chiar dacă acesta trebuie doar presupus mai degrabă. Deci deocamdată, avem un incident de securitate, dar nu putem vorbi de o violare gravă, cred eu, a teritoriului României".

Întrebat cum își explică bâlbele autorităților de la București, în contextul în care inițial, au negat că ar fi căzut o dronă pe teritoriul românesc, așa cum anunțase Kievul, iar ulterior s-a demonstrat că oficialii ucrainieni au avut dreptate, Vasile Dîncu a răspuns: „Din păcate, probabil că primul răspuns a fost mai degrabă un răspuns reflex, pentru că nu-și dorește nimeni să avem un asemenea incident de securitate. Din păcate, cred că președintele României s-a grăbit să anunțe o concluzie, fără o analiză atentă, fără o anchetă atentă în această zonă. Din păcate, ministrul Apărării nu a avut ce face, nu consider că este vinovat, i s-au cerut informații și el a dat informațiile pe care le avea în acel moment la dispoziție. Probabil că analiștii de la Cotroceni ar fi putut să aștepte, înainte de a-l pune pe președinte într-o situație care nu este una foarte comodă, pentru că atunci când președintele este obligat să nege o informație de asemenea importanță pentru securitatea națională, se poate crea un sentiment de insecuritate”.

Reporter: Dar dacă acelea erau informațiile la acel moment, președintele nu prea avea de ales, adică de ce să mai aștepte?

Vasile Dîncu: Președintele nu putea să comunice, președintele putea să aștepte rezultatele unei anchete complete, în acel moment, dar ceea ce a spus atunci președintele a fost foarte ferm și a fost în acel moment o greșeală de comunicare, cel puțin.

Reporter: Ar trebui să dea cineva explicații pentru aceste inadvertențe? Totuși, e ciudat ca azi să spui hotărât că nu a căzut nici o dronă în România și după nici 24 de ore să susții contrariul, asta e valabil atât pentru președinte, cât și pentru MApN. Undeva, ceva nu a funcționat. Asta nu arată totuși modul superficial în care tratează oficialii români situația din țara vecină?

Vasile Dîncu: Ca să folosesc o sintagmă devenită celebră, președintele a comunicat, după ce a citit revista presei, după ce agențiile de presă și unele posturi de televiziune străine au spus că se găsesc resturi de dronă pe teritoriul nostru. Sigur că nu este o situație comodă în acest moment pentru autoritățile noastre. Cu siguranță că atât la nivelul Ministerului Apărării Naționale se face o anchetă, cât și la nivelul decidenților din domeniul securității de la Cotroceni se discută și probabil că vom avea și rezultatele unei anchete, pentru că este vorba și de o responsabilitate, până la urmă, aici.

Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării, în urma unor declarații controversate legate de războiul din Ucraina, taxate la acea vreme de președintele Klaus Iohannis. Social-democratul declarase că "singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia".

Președintele Klaus Iohannis l-a ironizat ulterior pe Vasile Dîncu: "În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei, ca să afle aceste poziții".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.