Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasilică Toma, deputat: Trebuie să luăm măsuri pentru acordarea unui sprijin concret familiilor cu copii cu tulburări din spectrul autist

Facebook
Vasile Toma deputat

Deputatul Vasilică Toma atrage atenția în cadrul unei declarații politice din 28 iunie 2021 asupra felului în care legislația română, destul de bogată în multe aspecte, nu este și coerentă și nu prea ajută cetățenii cărora li se adresează. El face referire expresă la familiile cu copiii cu afecțiuni din spectrul autist și cum au fost nevoie de peste 6 ani de zile ca o lege votată în Parlament să ajungă să și fie aplicabilă:

”Traseul legislativ anevoios al actelor normative privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală

 

Domnule Președinte,

Stimați colegi,

Doamnelor și domnilor,

 

În ultimii ani, tinând cont și de situația pandemică, s-a tot vorbit și s-au prezentat date referitoare la creșterea numărului persoanelor cu tulburări psihice din spectrul autist.

Este trist doar să auzi, dar să ai un copil sau un adult autist în famile este total deprimant.

Sprijinul statului acordat acestor persoane a fost transpus in Legea  nr. 151 din 12 iulie 2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate vizează reglementarea serviciilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale care vizează identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionării sociale a persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinară specializată. Potrivit legii, serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale sunt următoarele: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere a părinţilor şi a familiei.

Traseul legislativ al actelor normative a fost destul de anevoios.  De ce spun acest lucru? Pentru că, trebuie să recunoștem, comunicarea inerinstituțională este deficitară. Ministerul muncii, ministerul sanatatii, ministerul educatiei sunt instituțiile centrale care ar trebui sa colaboreze foarte bine în acest domeniu.

A apărut apoi Legea nr. 200 din 27 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

La 3 ani după modificarea legii 151/2010 s-au adoptat și publicat standardele generale de formare profesională pentru psihologii cu drept de liberă practică în domeniul evaluării şi intervenţiei psihologice pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

După alți 3 ani, timp în care s-au purtat nenumărate discuții in legătură cu sprijinul financiar al statului pentru aceste persoane,  s-au adoptat și publicat normele metodologice pentru ca această lege să poată fi aplicabilă, în sensul că Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, unităţile sanitare, precum şi unităţile din subordinea/coordonarea/autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice vor duce la îndeplinire prevederile ordinelor emise de instituțiile centrale.

După cum se poate observa, timp de 6 ani, am avut o lege cadru, o lege în care enunțam principii de drept, o lege prin care susțineam cât de important este să sprijinim familiile care se confruntă cu dificultăți în îngrijirea persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

În 2019, prin Ordonanţa 9/2019 se reglementează  că serviciile specializate pentru diagnosticarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist sunt prevăzute în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și în normele metodologice de aplicare a legii, cu excepția celor suportate de la bugetul de stat.

Tot prin această ordonanță s-a infiintat un subprogram în cadrul Programului național de sănătate mintală, finanțat din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Azi, la peste 10 ani după adoptarea legii 151/2010, putem spune că legea este aplicabilă și totuși, perfectibilă. Mai sunt încă lacune în aplicarea legii.

La momentul actual, problemele majore cu care se confruntă persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi tulburări de sănătate mintală asociate sunt:

1. Lipsa accesului persoanelor cu TSA la interventiile de abilitare/reabilitare

2. Nefinalizarea procedurii de elaborare şi avizare a Planului naţional pentru autism demarat în anul 2018

3. Lipsa de coerenţă legislativă în domeniul autismului şi perpetuarea intermedierii decontărilor de către medicul de psihiatrie pediatrică afectează libertatea părinţilor de a alege furnizorul

4. Lipsa reglementării unor ocupaţii specifice analizei comportamentale, standardizarea activităţilor şi intervenţiilor de abilitare/reabilitare şi monitorizarea acestora (servicii conexe actului medical).

5. Discriminarea copiilor si elevilor cu CES în raport cu cei tipici la reglementarea conditiilor si scenariilor de desfasurare a activitatilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant.

 

Stimați colegi,

 

Părinţii copiilor cu autism se confruntă zilnic cu dificultăti datorate unui diagnostic incorect, cu probleme legate de medii inadecvate, lipsa de personal, lipsa unor persoane care să fie bine pregătite pentru a se ocupa de copiii cu autism. Trebuie să luăm măsuri pentru acordarea unui sprijin concret acestor familii, pentru a adopta acte normative predictibile care să rezolve problemele majore ale acestor familii. ”

 

Deputat de Iași,

Vasilică Toma

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.