Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vechi antibiotic, transformat într-o armă împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală: Doxiciclina s-a dovedit eficientă în trei din patru studii clinice

gazeta-romana.ro
pastila medicament

Statele Unite ar urma să recomande în curând adăugarea unei noi arme în arsenalul utilizat împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală: un antibiotic dezvoltat cu decenii în urmă, transformat într-o pastilă cu rol preventiv, transmite vineri AFP, conform AGERPRES.

Doxiciclina, administrată după contactul sexual fără prezervativ, s-a demonstrat în studiile clinice că reduce semnificativ riscul de infecţie cu trei boli: chlamydia, gonoree şi sifilis.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară federală din Statele Unite, urmează să ia o decizie cu privire la noile recomandări. CDC va trebui să ţină cont de necesitatea de a ţine sub control epidemiile care afectează milioane de americani, dar şi riscul creşterii rezistenţei la antibiotice.

"Inovaţia şi creativitatea sunt importante în sănătatea publică şi avem nevoie disperată de noi instrumente", a declarat pentru AFP reprezentantul CDC Jonathan Mermin.

Aceste recomandări, care ar urma să fie publicate în această vară, vor viza probabil doar grupurile cele mai expuse riscului: homosexuali sau femei transgender cu infecţii anterioare.

Însă, pe măsură ce vestea se răspândeşte, unii medici prescriu deja antibioticul în acest scop.

Malik, un locuitor din Washington, în vârstă de 37 de ani, care a refuzat să-şi dezvăluie numele de familie, a utilizat deja Doxiciclină de două ori în scop preventiv, la sfatul medicului său, după contacte sexuale riscante - inclusiv cu un partener care nu l-a informat că şi-a scos prezervativul.

- Epidemiile, în creştere -

Numărul cazurilor de infectare cu aceste boli este în creştere de un deceniu, ajungând la 2,5 milioane în 2021 în Statele Unite.

În primul rând, pentru că numărul mai mare de cazuri de infectare conduce la o transmitere mai mare. Dar şi pentru că prezervativele sunt utilizate din ce în ce mai puţin de la sosirea PrEP - un medicament luat ca măsură de prevenţie împotriva SIDA.

În plus, persoanele care iau PrEP ar trebui să fie testate la fiecare trei luni, ceea ce ajută la identificarea mai multor infecţii.

Doxiciclina s-a dovedit eficientă în trei din patru studii clinice efectuate.

"Am constatat o reducere cu două treimi a infecţiilor cu transmitere sexuală", a declarat pentru AFP Annie Luetkemeyer, care a condus un studiu american. Acesta a fost efectuat pe 500 de bărbaţi care întreţineau relaţii sexuale cu bărbaţi şi femei transgender.

S-a constatat că eficacitatea este mai mare împotriva chlamidiei şi sifilisului (-80% infecţii) comparativ cu gonoreea (-55%). Efectele secundare au fost puţine.

- Rezistenţă la antibiotice -

Însă extinderea accesului la Doxiciclină a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că s-ar putea dezvolta rezistenţă la antibiotice, în special pentru gonoree, în cazul căreia bacteriile dezvoltă rapid mutaţii.

Primele analize sunt totuşi liniştitoare.

În cadrul studiului clinic din SUA, cercetătorii au comparat probe din această bacterie din infecţii care au apărut în pofida tratamentului cu Doxiciclină, cu probe prelevate de la grupul netratat. Rata bacteriilor rezistente a fost cu siguranţă mai mare în cazul grupului tratat, însă acest lucru ar putea însemna pur şi simplu că antibioticul este mai puţin eficient împotriva acestei tulpini rezistente, nu că ea ar fi cauzat acest efect, a explicat Connie Celum, coautoare a studiului.

De asemenea, deoarece Doxiciclina ar putea conduce la reducerea numărului de infecţii la jumătate, acest lucru ar însemna o reducere la jumătate a persoanelor tratate cu antibioticul prescris în mod normal pentru gonoree (Ceftriaxonă).

Sunt necesare, însă, studii suplimentare pentru înţelegerea efectului doxiciclinei asupra altor bacterii, de exemplu din nas sau din intestine.

- "Instrument suplimentar" -

Malik a declarat că este bucuros că a putut să folosească Doxiciclina ca ultimă soluţie, dar îşi doreşte ca mai mulţi bărbaţi să accepte să utilizeze prezervative. Potrivit spuselor bărbatului care s-a mutat din Asia de Sud în SUA, mai puţini bărbaţi se arată interesaţi pe site-urile de întâlniri când le spune că nu doreşte să întreţină raporturi sexuale fără această protecţie.

Însă, potrivit medicului Stephen Abbott din Washington, care prescrie şi utilizează doxiciclină, este esenţial să fie luate în considerare schimbările de comportament. "Vorbind cu pacienţii şi pentru că fac parte din comunitatea PrEP (...), cred că era prevenţiei prin prezervative este în scădere", a declarat el pentru AFP.

Potrivit unui responsabil din cadrul unei organizaţii culturale din Londra, care a făcut această declaraţie sub protecţia anonimatului, ecoul stârnit de acest nou tratament s-a răspândit rapid, el însuşi cumpărând în prezent doxiciclină de pe piaţa neagră. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a spus că îşi doreşte ca şi Marea Britanie să introducă noi recomandări pentru ca oamenii să fie mai bine îndrumaţi, inclusiv cu privire la dozele necesare.

Pentru cercetătoarea Annie Luetkemeyer, Doxiciclina nu va fi singurul răspuns la epidemia de boli cu transmitere sexuală. Dezvoltarea unui vaccin împotriva gonoreei ar fi o soluţie foarte utilă, în opinia sa. "Dar sunt optimistă", a spus ea, adăugând: "cred că reprezintă un instrument suplimentar".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.