Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict TERIBIL din partea specialiștilor în terorism: Ce o să urmeze e 'imposibil de contracarat'

isis

Celulele teroriste care acţionează în Europa în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI) beneficiază de o anumită autonomie care le permite să-şi aleagă singure ţintele şi modul de operare, explică experţi consultaţi de AFP.

În cei numai câţiva ani de existenţă, gruparea SI, condusă de Abou Bakr al-Baghdadi, a reuşit să-şi formeze o reţea bine implantată în Europa, mai ales prin recrutarea de extremişti locali prin statele europene.

Citește și: Victor Ponta a ajuns să-l laude pe Klaus Iohannis: Cum s-a ridicat președintele la pretențiile sale

Localnici de confesiune musulmană membri ai acestor celule au fost de altfel autorii atacurilor care au avut loc pe 13 noiembrie la Paris şi marţi la Bruxelles.

'Sunt atacuri coordonate, bine planificate. (...) Mă tem că ordinul direct a fost dat de Baghdadi însuşi. Cred că avem de-a face cu celule individuale care acţionează independent, dar care sunt sub umbrela SI', apreciază Robert Taylor, expert în politici de combatere a terorismului.

Citește și: ADEVĂRUL din spatele tatuajelor făcute de pușcăriașii români / VIDEO

'Cei care operează pe teren au o anumită marjă de manevră în alegerea ţintelor şi a momentului acţiunii', explică la rândul său J.M. Berger, coautor al cărţii 'ISIS: the State of Terror', el estimând că 'deşi este prea devreme să tragem concluzii definitive, explicaţia cea mai probabilă este că acest atac (de la Bruxelles) a fost condus de aceeaşi reţea a SI aflată şi la originea atacurilor de la Paris'.

În anul 2014, SI a lansat islamiştilor radicali un apel pentru uciderea civililor europeni şi americani, urmat de alte apeluri după ce o coaliţie condusă de SUA a început campania de bombardamente asupra poziţiilor acestei grupări în teritoriile pe care ea le controlează în Siria şi Irak.

Citește și: ADIO, saloane de bronzare: Noi reguli pentru femeile care vor bronz artificial

Totuşi, Europa este departe de a fi singura ţintă a jihadiştilor, ei revendicând şi atacurile care au avut loc în Tunisia, Liban, Yemen sau în alte state din zona Golfului şi din Africa.

Pe de altă parte, chiar dacă celulele jihadiste europene nu primesc direct ordine de la liderul SI, acest lucru nu înseamnă în mod obligatoriu că ele acţionează complet independent. Atacurile de la Paris şi Bruxelles sunt prea sofisticate pentru ca ele să fie doar opera unor 'lupi solitari', argumentează un analist specializat în problemele Orientului Mijlociu, Aymenn al-Tamimi. 'Însă măsura în care Baghdadi şi alţi responsabili ai SI sunt la curent din avans cu detaliile operaţiunilor este o problemă care mai trebuie evaluată', adaugă acesta.

Citește și: Stomatologii avertizează: Asta ți se întâmplă când fumezi

În opinia lui J.M. Berger, pentru atentatele de la Bruxelles 'cel mai probabil comandamentul central al SI în Irak şi Siria a furnizat parţial sau total resursele umane, tehnice şi financiare'.

Dar aceşti experţi sunt toţi de părere că europenii care au luptat alături de jihadişti în Irak şi Siria sunt piesele cheie în organizarea acţiunilor teroriste.

Mai mult decât atât, Robert Taylor consideră că ar trebui să ne aşteptăm şi la alte atacuri, întrucât modul în care aceste celule acţionează împotriva oricărei ţinte vulnerabile este 'aproape imposibil de contracarat', informează agerpres.ro.

Citește și: Olivia Steer, un nou mesaj care stârnește revoltă pe Facebook / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.