Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune de la Ministrul Culturii: 'Coresi este foarte aproape de a ieşi din insolvenţă'

Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vizitat joi C.N.I. CORESI S.A., unde a discutat cu administratorul special, Mihai Firică, şi cu salariaţi ai companiei despre procedura complexă pentru ieşirea din insolvenţă, dar şi despre maniera în care au reuşit să depăşească provocările economice, rămânând în acelaşi timp un actant economic important pe piaţa tipografiilor.

Într-un comunicat remis News.ro, ministrul Gheorghiu a transmis:„Datorită administratorului special Mihai Firică şi a echipei pe care a construit-o în jurul său, Coresi este foarte aproape de a ieşi din insolvenţă. Implicarea şi parteneriatul cu operatorii economici asigură continuitatea acestei tipografii cu tradiţie şi cu sute de meserii, care nu se vor pierde. Începând cu pregătirea procesului de tipar şi până la realizarea produsului final, Coresi reprezintă o companie care dispune de o dotare complexă, cu aparatură adaptată cerinţelor din piaţa tiparului, ceea ce îi permite să rămână pe primele locuri în privinţa calităţii produselor poligrafice de orice fel. Coresi reprezintă un partener al editurilor, al cărţilor şi al publicaţiilor seriale şi îmi doresc să devină un hub cultural care să susţină activ industriile creative”.

De cealaltă parte, Firică a precizat că, în prezent, datoria Coresi este de 16 milioane de lei şi s-a arătat încrezător că suma va fi plătită până la finalul anului.

El a declarat: „Dacă la începutul mandatului meu de administrator special Coresi avea o datorie de 28 milioane lei, astăzi datoria a fost diminuată până la suma de 16 milioane lei. Până la finalul anului, anticipez plata întregii datorii. Avem suma în cont, din valorificări, existând posibilitatea achitării integrale a acesteia şi prin completarea cu „darea în plată” a unor spaţii către RA-APPS. Din luna martie, Coresi a trecut pe profit, existând perspectiva unui profit consistent la finalul acestui an, în comparaţie cu anii trecuţi, în care s-au înregistrat pierderi. Acest lucru este posibil datorită angajaţilor care au o cultură organizaţională excepţională. Coresi trebuie să atragă totodată tineri, care să deprindă abilităţile tehnice şi să continue moştenirea”.

Fostul „Centru Poligrafic Casa Scânteii” a fost construit în doar patru ani, în intervalul 1952 - 1956, şi a fost vreme de cinci decenii considerat cea mai înaltă clădire publică din Capitală. Clădirea proiectată de Horia Maicu a fost gândită ca un spaţiu multifuncţional. Deşi proiectul a fost inspirat după modelul Universităţii Lomonosov din Moscova, pentru documentarea proiectării s-au vizitat şi repere arhitecturale româneşti aşa cum sunt mănăstirile Horezu, Curtea de Argeş sau Cozia. S-au ales astfel câteva elemente decorative reprezentative cum ar fi şiragurile de coloane de la baza corpurilor joase din stânga şi din dreapta corpului central, dar şi elemente din arhitectură tradiţională, cum este fereastra dreptunghiulară adâncită în zid.

Fostul Combinat Poligrafic „Casa Scânteii” s-a transformat, după 1989, în Regia Autonomă a Imprimeriilor „Coresi”. La rândul său, regia s-a transformat, în februarie 1999, în Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, aprobată prin Legea nr. 207/1997. În anul 2013, Coresi a intrat în insolvenţă ca urmare a unor decizii ineficiente economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.