Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune pentru medici! Rezidenții pot practica și în spitalele militare și private. Guvernul a adoptat OUG-ul privind organizarea rezidențiatului

Inquam Photos / Octav Ganea
victor costache

Guvernul a adoptat OUG care permite ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în spitale militare și private, ministrul Sănătății Victor Costache subliniind că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

Conform documentului, pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Citește și: USR, solicitare urgență către Guvernul Orban: 'Stabilizarea cheltuielilor este prioritatea 0 în momentul de față'

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”, se arată în sursa citată.

Actul normativ adoptat mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile pentru spitale, dar și pentru rezidenți.

“Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire.

Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății

Față de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicină generală au fost identificate soluții pentru ca peste 900 tineri care au obținut punctaj minim de promovare și care nu puteau fi încadrați în sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenți să intre, suplimenmtar, în pregătire.

Citește și: Victor Ponta anunță 'prăpădul' pentru români: 'Cred că ne întoarcem zece ani înapoi'. Fostul premier prevede o criză economică la orizont

În prezent, se lucrează și pentru integrarea celor din domeniile medicină dentară şi farmacie, mai transmite Ministerul.

„Pentru a nu exista disfuncționalități în comunicare, între cei promovaţi la Rezidenţiat şi Centrul de Resurse Umane din Sănătatea Publică (CRUSP), unitatea aflată în subordinea MS şi care se ocupă de repartizarea pe specialităţi a noilor medici rezidenţi, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcătuit din reprezentanți ai MS și reprezentanţii celor admişi, astfel încât părţile să lucreze împreună și transparent în vederea integrării tuturor celor care au obținut peste 60% din punctajul pe țară, pe domeniu”, arată comunicatul.

Rolul grupului va fi acela de îndrumare, ca noii medici rezidenţi să aibă toate informaţiile necesare unor opţiuni clare.

Suplimentar, Ministerul Sănătății pune la dispoziţie o adresă de e-mail, creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea localui unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon.

La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări şi consultări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.