Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești din sondaje despre București

sondaj_60598600

Un sondaj Sociopol, realizat în București în luna martie,  ne oferă primele informații preliminare despre cum va arăta cursa pentru Capitală. Rezultatele sunt interesante din multe perspective. Oricât de contestabilă ar fi o casă de sondaje, prin prisma unei afilieri politice sau al istoricului performanțelor sale, trendurile pot fi ușor recunoscute în date. Există un grad de plauzibilitate a datelor pe care ochiul unui consultant îl poate evalua cu ușurință.

Sondajul funcționează cu câteva candidaturi deja bătute în cuie, dar și cu unele ipotetice, dar foarte probabile. Prima observație este aceea că partidele și candidații pe care îi propun produc distribuții destul de puțin asemănătoare.

PSD37Gabriela Firea30
PNL30Ludovic Orban17
ALDE8*
MP7Traian Basescu19
USB5Nicusor Dan17
PER3Mihai Malaimare6
M102Ciprian Ciucu5
UNPR1Ilie Nastase3
PRU0Bodan Diaconu3

*Fara candidat – ipoteza PSD+ALDE sustin Gabriela Firea

Discrepanțele care apar între coloana partidelor și coloana candidaților nu trebuie văzute în niciun caz ca o eroare a sondajului. Ele transmit o informație extrem de prețioasă despre formațiunile politice și oamenii trimiși în cursă, dar și despre posibilele evoluții.

Există în mod evident doi candidați (din care unul e, deocamdată, ipotetic) ce se situează cu mult peste scorurile partidelor pe care le reprezintă: Nicușor Dan și Traian Băsescu. Ambele partide sunt relativ nou înființate. USB are evident o notorietate mult mai scăzută decât a MP. Ambele sunt partide concentrate în jurul unui nume și sunt ele însele eclipsate de acele nume. Care e dinamică probabilă? Foarte probabil că atât Nicușor Dan cât și Traian Băsescu le vor tracta la scoruri mai apropiate de propriile lor performanțe. Adică și MP și USB se vor ridica în jur de 10%, posibil chiar ușor mai mult de 10%.

Partidele mari au candidați care subperformează vădit. Orban se află aproape la jumătatea scorului liberalilor (17% față de 30%), iar Firea are doar două treimi din scorul formațiunilor care (se presupunea în sondaj că) o susțin (30% față de 45%).  Ce înseamna asta în raport cu așteptările? Înseamnă că cele două formațiuni vor înregistra un regres la urne care le va aduce mai aproape de scorurile candidaților propuși.

În cazul în care ALDE va propune un candidat (chiar altul decât Tăriceanu), atunci Firea va pierde măcar 5 puncte procentuale din ce are acum (deci ar putea lua cam o pătrime din voturile valabil exprimate), iar PSD va fi inevitabil ”târât” spre acest scor. Nu va fi diferit nici în cazul PNL acest recul provocat de candidatul Ludovic Orban. Poate că Orban își va mai reveni până la sfârșitul campaniei, dar convergența între el și partid s-ar putea produce undeva în jur de 20-22%.

Oamenii își permit luxul unor asemenea ”divergențe” în sondaje (adică să voteze un partid, dar nu și candidatul propus de acesta). La urne ei devin însă mult mai consistenți, după cum arată toate experiențele anterioare. Consistența înseamnă de fapt un vot congruent candidat-partid.

E oare posibil ca PSD și PNL, partidele mari, cu resurse de mobilizare mai mari, să reușească să își ridice candidații sau vor fi trase în zona acestora de mediocritate? Răspunsul nu e greu de dat, având în vedere anvergura candidaților în raport cu formațiunile lor. Ambii sunt lideri de seamă ai celor două partide, simpatizanții îi cunosc foarte bine, Orban a mai și candidat din partea PNL în 2008. Așadar, nu vorbim despre doi candidați de linia a doua sau a treia, care ar urma să fie digerați în timpul rămas până la alegeri de activul de partid. Ipoteza reculului partidelor mari e foarte probabilă. Cu atât mai mult cu cât vorbim de București, unde eficiența activismului politic este mai scăzută și de alegeri locale, unde candidatul dă tonul pentru muzica partidului. 

Partea spectaculoasă a acestor alegeri este că vor fi nu doi, nu trei, cum de obicei se întâmplă, ci patru candidați relevanți. Scorurile lor se vor regăsi cu siguranță într-o bandă relativ îngustă, între 15% și 25%. Acești patru sunt: Gabriela Firea, Ludovic Orban, Nicușor Dan și Traian Băsescu (ultimul, ipotetic deocamdată).

Firea are șansele cele mai mari să câștige, pentru că stă pe un bazin de vot mult mai stabil. Șansele ei nu sunt însă nici de departe fulminante. Oricare dintre ceilalți trei poate găsi reurse să o ajungă din urmă și chiar să o depășească. De fapt, aici este cheia victoriei candidatului ”non-PSD”: cel care reușește să ”țâșnească” va putea să o depășească pe Firea, chiar dacă cu foarte puțin. În orice caz, scorul de care nevoie acest ”challenger” este de cel puțin 25%.

În principiu, toți trei candidați au asemenea resurse de creștere. Orban, dacă i-ar convinge pe cât mai mulți dintre liberali să-l voteze. Problema mare este că liberalii de azi sunt formați din două nuclee încă separate de competiție și animozități (vechii liberali și vechii pedeliști). Intrarea lui Băsescu în cursă îi taie lui Orban accesul la bazinul PDL sau în orice caz i-l restricționează sever.

Nicușor Dan poate primi un nesperat ”brânci” din partea societății civile sau a candidaților mai apropiați ca profil, dacă aceștia s-ar retrage. De pildă, Ciprian Ciucu. O mobilizare a forțelor l-ar putea ridica peste pragul critic de 20%.

În fine, îl mai avem pe Traian Băsescu, un ”sprinteur” al campaniilor, prin definiție. Adevărat că nu mai are suflul de altădată, dar îl ajută și contextul: candidații propuși de partide fie controversați, fie destul de slabi. În plus, Băsescu, azi neanunțat oficial candidat de PMP, este un maestru al extragerii energiei electorale din surprize. Or, o surpriza ar fi chiar intrarea sa în cursă. În acest moment, cei mai mulți nu văd posibilă o candidatură a sa.

Dacă niciunul din cei trei candidați nu va putea face saltul care să-l desprindă de plutonul ”locului doi”, atunci Firea va câștiga liniștit cursa.

Rezultatele tocmai prezentate ne mai spun ceva: va conta campania, va conta fiecare vot, va conta fiecare eveniment de campanie care dă tensiune.

De asemenea, rezultatele ne avertizează că viitorul primar general va câștiga cu un scor apropiat de 25%, adică va avea o legitmitate extrem de restrânsă.

Consiliul General va fi și el foarte divizat, iar Opoziția va fi extrem de puternică, indiferent cine va forma majoritatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.