Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viața se întoarce în Herson. Care sunt planurile imediate pentru stabilizarea situației

theguardian.com
eliberare herson

Sute de cetățeni au inundat străzile orașului sâmbătă dimineața, după o ocupație de opt luni, îmbrățișând soldații ucraineni și jurnaliștii străini după ceea ce a fost descris ca fiind o "zi istorică" pentru Kiev - și poate cea mai importantă descoperire strategică de la începutul invaziei rusești, anunță The Guardian.

Cu toate acestea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că, în timp ce unitățile militare speciale au ajuns în orașul Herson, o desfășurare completă pentru a întări trupele avansate este încă în curs de desfășurare . Aproximativ 70% din regiunea Herson rămâne sub control rusesc.

"Câștigăm bătălii pe teren, dar războiul continuă", a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, din Cambodgia, unde a participat la o reuniune a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est.

Pentru Rusia, eliberarea orașului Herson a marcat cea mai recentă, și cea mai gravă, dintr-o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă. Imagini cu infanteria rusă care se zbate să scape peste râul Dnipro folosind un ponton distrus  în ceața dimineții au fost difuzate pe scară largă, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că a retras aproximativ 30.000 de soldați.

Retragerea a avut loc la șase săptămâni după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat anexarea Hersonului și a altor trei regiuni în cadrul unei ceremonii de mare amploare la Moscova.

Kremlinul a anunțat sâmbătă că a mutat "capitala" guvernului regional pro-rus din Herson la Henichesk, un oraș portuar liniștit de la malul mării Azov. În primăvară, Moscova a ridicat o statuie a lui Lenin pe un soclu în fața primăriei municipale, în timp ce, între timp, în Herson, oamenii îndepărtează deja de pe străzi și clădiri simbolurile rusești și orice urmă a șederii ocupanților.

În decurs de 24 de ore, grupuri de localnici au vopsit în albastru și galben impozantele panouri de beton ale orașului. Alții au scandat sloganuri în fața clădirii principale a administrației. Printre acestea se numărau "Putin este un nemernic" - un refren popular care își are originea în rândul suporterilor de fotbal din Harkov - și ZSU, inițialele forțelor armate ucrainene.

Odată cu petrecerea încheiată, locuitorii din Herson știu că acum trebuie să înceapă sarcina solemnă a reconstrucției orașului. Rușii au distrus centralele electrice, iar orașul duce lipsă de apă și de încălzire. Unii au început deja să adune lemne pentru a se pregăti pentru o iarnă rece și mohorâtă. Orașul nu are internet și are doar o conexiune mobilă limitată. Sâmbătă, un hotspot wifi a fost instalat lângă stația principală de autobuz cu ajutorul unei antene parabolice, iar trecătorii au putut să se conecteze.

Drumurile care duc spre oraș sunt în stare proastă, iar călătoria este dificilă. Armata rusă în retragere a aruncat în aer toate infrastructurile importante din provincia Herson, inclusiv podul peste barajul hidroelectric Kakhovka. În prezent, nu mai există niciun punct de trecere fix între malul drept eliberat și cel stâng ocupat, inclusiv orașul Nova Kakhovka. Din cauza ploilor torențiale, noroiul a început să invadeze cele câteva drumuri care duc spre Kherson.

Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klymenko, a declarat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că 200 de ofițeri s-au întors în orașul Kherson, în timp ce armata ucraineană supraveghea "măsurile de stabilizare" în zonele din jurul orașului pentru a se asigura că acesta este sigur și locuibil.

Zelenski a declarat că prima parte a lucrărilor de stabilizare include operațiuni de deminare. El a precizat că intrarea "apărătorilor noștri" în Herson va fi urmată, printre altele, de intrarea poliției, a geniștilor, a salvatorilor și a lucrătorilor din domeniul energiei.

"Medicina, comunicațiile, serviciile sociale se întorc", a spus el. "Viața se întoarce".

Armata rusă se străduia să își mute activele vulnerabile departe de noua linie de front de peste râul Dnipro. Armata ucraineană este acum în măsură să țintească depozitele de arme și centrele logistice rusești din sudul îndepărtat al provinciei Herson, spre peninsula Crimeea.

Canalele Telegram au relatat că forțele aeriene rusești își transferă elicopterele de pe un aerodrom din orașul Chaplynka, unde își aveau baza de opt luni, către locații mai sigure. Sistemele de artilerie Himars de înaltă precizie furnizate de SUA au o rază de acțiune de aproximativ 90 km - iar Chaplynka se află pentru prima dată în raza de acțiune.

Din vară, Ucraina a folosit sistemul cu rază lungă de acțiune cu efecte devastatoare, distrugând podul Antonivskyi din Herson în timpul ocupației rusești și sufocând rutele de aprovizionare. Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ucrainene, i-a avertizat sâmbătă pe locuitorii din Kherson că ar putea fi atacați de artileria și loviturile aeriene rusești.

Rusia ar putea dezlănțui toate tipurile de arme în mai multe direcții, a spus el, adăugând că sirenele de avertizare a raidurilor aeriene vor fi difuzate din difuzoare. Serviciile de bază erau restabilite, între timp, în unele părți ale orașului. Compania ucraineană de energie DTEK a declarat că unele așezări eliberate din regiunea mai largă Herson vor primi energie electrică începând de săptămâna viitoare. Aceasta a adăugat că însuși Herson va fi reconectat la rețea mai târziu, posibil în decurs de o lună.

Apoi va fi rândul procurorilor ucraineni, care, așa cum s-a întâmplat în regiunile Kiev și Harkov, vor începe munca grea de investigare a acțiunilor criminalilor de război ruși din regiune.

"De fiecare dată când eliberăm o bucată din teritoriul nostru, când intrăm într-un oraș eliberat de armata rusă, găsim camere de tortură și gropi comune cu civili torturați și uciși de armata rusă în cursul ocupării acestor teritorii", a declarat el.

Întrebat despre șansa de a purta discuții cu Moscova, Kuleba a spus: "Nu există nicio șansă de a discuta cu Moscova: "Nu este ușor să vorbești cu astfel de oameni. Dar am spus că orice război se termină cu diplomație și că Rusia trebuie să abordeze discuțiile cu bună credință".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.