Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viceministrul slovac al economiei: 'Nicio altă parte nu are voie să oprească cooperarea economică cu Taiwanul'

Operation World
Taiwan

Vizita delegaţiei slovace în Taiwan în această săptămână este una economică, au declarat joi oficiali slovaci în vizită în insulă, notând că nicio altă parte nu are voie să oprească cooperarea economică între cei doi parteneri, relatează DPA.

O delegaţie de 43 de membri alcătuită din oficiali şi directori de companii a sosit duminică pentru o vizită de şase zile, inclusiv prima reuniune economică interministerială Taiwan-Slovacia.

China şi-a exprimat marţi opoziţia, subliniind că Bratislava ar trebui să-şi respecte angajamentul luat la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Beijingul, care îi cere să oprească toate formele de interacţiune oficială cu autorităţile din Taiwan.

China vede Taiwanul ca un teritoriu separatist ce ar trebui să fie sub controlul său, în timp ce insula se consideră un stat suveran.

"Trebuie să spun că nimeni nu are voie să oprească cooperarea noastră sau investiţiile (...), mai ales dacă suntem parteneri asemănători", a declarat viceministrul slovac al economiei Karol Galek într-o conferinţă de presă la Taipei.

Mai multe ţări din Europa de Est şi Centrală au contactat Taiwanul în ultimele luni, iritând Beijingul, aminteşte DPA. Într-o dispută curentă cu Lituania, Beijingul a sancţionat statul membru al UE după ce guvernul de la Vilnius a încercat să stabilească legături mai strânse cu Taiwanul.

"Când un stat membru se confruntă cu orice problemă, ne confruntăm cu toţii (...). Slovacia simte o solidaritate reală faţă de Lituania", a declarat Lucia Kiss, director general pentru cooperare economică şi dezvoltare în Ministerul Afacerilor Externe de la Bratislava, subliniind că UE vede China ca un partener, un concurent şi un oponent sistematic.

Kiss a mai spus că vizita în Taiwan este o continuare a unui bun parteneriat economic ce a fost construit din 2003, potrivit Agerpres.ro.

Delegaţii slovaci au vizitat parcuri ştiinţifice, companii taiwaneze de top producătoare de semiconductori şi industrii de înaltă tehnologie în lanţuri de aprovizionare la nivel mondial.

Întrebată dacă Slovacia şi alte ţări UE sunt pe deplin conştiente de urgenţa revizuirii politicilor pentru a reduce riscul economic al dependenţei excesive faţă de China, Kiss a răspuns că depinde de decizia proprie a fiecărui stat membru al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.