Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România dă semne că se pregătește de marea foamete! Vicepremier: 'Agricultura, industria alimentară și investițiile să fie prioritare'

captura Facebook
Kelemen Hunor UDMR congres

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prioritatea măsurilor de sprijinire a economiei trebuie să vizeze agricultura, industria alimentară și investițiile de la bugetul de stat, pentru că dacă se opresc investițiile, economia suferă. Declarația e cu atât mai importantă cu cât vine în contextul în care marile țări - printre care SUA sau Franța - au anunțat că urmează o perioadă instabilă din punct de vedere alimentar.

Vezi și: Joe Biden anunță lipsa alimentelor la nivel global: 'Deficitul de alimente va fi real'

Kelemen Hunor a declarat marți la Profit TV că au fost discutate în coaliție, în prima lectură, propunerile din partea miniștrilor cu măsurile care ar trebui luate pentru sprijinirea economiei, fiind nevoie de o analiză serioasă.

”Trebuie să stimulezi și să ajuți economia, altfel orice măsură socială devine nesustenabilă.

Eu cred că sunt niște priorități și trebuie să ne pregătim. Industria alimentară, agricultura trebuie să fie pe primul loc, după aceea energie, inflație, fiindcă orice creștere a prețurilor în sistemul energetic, înclusiv la carburanți, înseamnă prețuri mai mari peste tot.

Prioritatea numărul unu aici trebuie să fie, plus investițiile din bugetul de stat, fiindcă dacă oprești investițiile publice sau firmele abandonează șantierele pentru că nu au fost ajustate contractele și nu țin pasul cu inflația și creșterea prețurilor la fier-beton sau nisip, atunci nu se mai poate realiza acea investiție.

Dacă oprești investițiile, economia suferă. Investițiile publice rămân un motor pentru economia românească”, a spus Kelemen.

Acesta a precizat că banii pentru măsurile preconizate vin din două resurse, bugetul de stat, unde trebuie să crească veniturile, și fondurile europene.

”Din bani europeni există scheme de ajutor de stat, de minimis pentru firme, există multe posibilități și în ceea ce privește investițiile publice care vin și ajută economia națională.

Trebuie să folosim toate resursele financiare, bugetul național și banii de la UE”, a spus președintele UDMR, care a adăugat că măsurile se referă la firme, IMM-uri, ajutoare de stat.

Acesta a anunțat că OUG care privește actualizarea prețurilor la materialele de construcții, pregătită de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, se află pe circuitul de avizare iar săptămâna viitoare va intra în Guvern și va fi aprobată.

Vezi și: Ministrul Agriculturii: România poate deveni, din grânarul Europei, hipermarket-ul Europei

Kelemen Hunor a explicat că anumite măsuri vor fi până la sfârșitul anului, unele vor fi inclusiv până în 2023, iar altele merg pe termen lung, cum sunt investițiile și ajustarea prețurilor din construcții.

”Săptămâna viitoare vor fi anunțate toate măsurile și perioada când vor fi aplicate, vom aproba OUG de ajustare a prețurilor, fiind un pericol foarte mare ca unii să închidă șantierul.

Mergem etapizat, dar săptămâna viitoare nu vom lua toate măsurile, vom anunța tot ce este de anunțat”, a conchis Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.