Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepremierul UDMR: Sunt convins că cu toţii vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi că merităm să intrăm în Spaţiul Schengen

Pinterest
romania schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că România a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţa sa, având în vedere războiul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că merită să fie primită în Spaţiul Schengen. Mai trebuie convinsă Olanda de acest lucru, ţară ai cărei comercianţi ar avea beneficii, anunță news.ro.

Întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV cât este de probabil că România va fi primită în Spaţiul Schengen la finalul acestui an, Kelemen Hunor a explicat că mai trebuie convinsă Olanda de acest lucru.

”Trebuie să-i convingem pe olandezi. Trebuie să aşteptăm, fiindcă în această săptămână se mai face o verificare tehnică, după care se face un raport, o evaluare care va ajunge la fiecare premier, la fiecare guvern din Uniunea Europeană şi acel raport va spune multe lucruri şi sunt convins că cu toţii vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi, fiindcă aici iarăşi trebuie să discutăm foarte sincer. Tratatul pe Schengen şi criteriile pentru a intra în Schengen sunt criterii tehnice, nu sunt criterii politice. Sunt criterii tehnice, în anii 70-80 de când au început să se dezvolte Spaţiul Schengen. Noi în 2011 am avut raport favorabil spunând că România îndeplineşte toate cerinţele, criteriile tehnice. A fost nu un vot în Parlamentul European, au fost, dacă nu mă înşel, trei voturi pe un raport, că da, România trebuie să intre în Schengen. Că după aceea unii au inventat nişte criterii politice, e o altă discuţie. Eu n-aş accepta şi e greu să înghiţi cerinţe în plus, când ştii că în tratate există doar criterii tehnice. Sunt convins că România îndeplineşte criteriile tehnice şi în 2022 din acest punct de vedere n-avem o problemă”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a adăugat că intrarea României la Schengen este un pas important şi pentru comercianţii din Olanda.

”Facem totul efortul să-i convingem pe olandezi că România poate asigura securitatea graniţelor externe ale Uniunii şi, bineînţeles, Spaţiului Schengen şi că este în favoarea tuturor cetăţenilor să intrăm în Spaţiul Schengen. Şi pentru comercianţii olandezi e important. Pe de o parte, pe de altă parte, în această perioadă, de când e războiul din apropierea noastră, între Rusia şi Ucraina, România a făcut un efort şi a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţă şi la o graniţă lungă, Ucraina şi cu Republica Moldova. Deci avem toate argumentele să spunem şi olandezilor că: dragi prieteni olandezi, suntem pregătiţi pentru a asigura securitatea graniţelor externe şi din punct de vedere economic este în interesul nostru comun de a fi în Spaţiul Schengen”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat cum comentează că înaintea vizitei premierului olandez în România, ţara noastră a cumpărat două nave multirol de la olandezi, care vor fi asamblate în România, Kelemen Hunor a spus că nu poate specula pe această temă.

”Nu ştiu, nu pot specula aşa ceva. Nu se cumpără de la o zi la alta. Achiziţiile nu se fac de la o zi la alta, sunt discuţii lungi, se vor construi în România pe de o parte, pe de altă parte, România are nevoie de echipamente. Deci trebuie să păstrăm o oarecare seriozitate când discutăm o astfel de astfel de chestiuni”, a declarat Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.