Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepresedintele Comisiei de Buget a PE desfiinteaza Codul Fiscal: Ponta demisiona daca ii pasa

comisie PE

Vicepresedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European, Siegfried Muresan desfiinteaza Codul Fiscal pe care vineri presedintele Klaus Iohannis a ales sa il retrimita Parlamentului. El considera ca masurile prevazute de Codul Fiscal vor genera gauri negre in economie, vor duce la cresterea deficitului si la marirea taxelor si impozitelor pentru romani.

Europarlamentarul roman si purtator de cuvant al PPE a explicat de asemenea intr-un interviu acordat stiripesurse.ro ca premierul Victor Ponta si-a pierdut credibilitatea ca sef al Executivului si ca acest lucru ar putea duce la indepartarea investitorilor de Romania - "Daca l-ar fi interesat tara si-ar fi dat demisia din functia de prim-ministru", a spus Siegfried Muresan.

Reporter: Cum este vazuta de catre PPE si pe plan european in general situatia premierului Victor Ponta care este urmarit penal si a ales sa isi dea demisia din fruntea partidului dar nu si din Guvern? De ce nu a mai fost dezbatuta in plenul PE situatia sa?

Siegfried Muresan: Evident ca solicitarea de punere sub urmarire penala din luna iunie a fost atunci un semn rau pentru credibilitatea clasei politice din Romania insa noua ni s-a parut dupa votul din Parlament, dupa ce Victor Ponta s-a folosit de majoritate in propriul interes, anume pentru a obstructiona justitia, atunci ni s-a parut ca se incalca reguli ale statului de drept si atunci factori de decizie de la nivel european si-au spus parerea.

Prim-ministrul nu a tinut cont de aceasta parere, votul a fost blocat, asta e. Nu credem ca este doar o chestiune care priveste Romania, de vreme ce statul de drept, buna functionare a institutiilor statului, independenta justitiei sunt domenii in care si UE are competente. Este o pierdere de credibilitate pentru intreaga clasa politica din Romania si e un dezavantaj pentru Romania, pentru toti cetatenii Romania, sa ai un prim-ministru izolat care nu mai este un partener de discutie si un partener de incredere pentru alti sefi de stat si de Guvern din Europa.

Daca i-ar fi pasat de tara si-ar fi dat demisia din functia de la Guvern. Lui ii pasa de propriul partid. Prioritatea lui este sa salveze partidul, sa disocieze partidul de el, de aceea dupa intelegerea mea si-a dat demisia din functia de presedinte de partid si nu din functia de prim-ministru. Daca l-ar fi interesat tara si-ar fi dat demisia din functia de prim-ministru. Pe el intereseaza salvarea partidului, cu orice pret, pe costul romanilor, de aceea a plecat doar de la partid si nu de la Guvern.

R: Niste consecinte concrete ar putea exista din cauza acestei lipse de credibilitate a premierului sau e o chestiune care ne afecteaza doar la nivel de imagine?

S.M.: Daca esti un investitor, ai 500 de milioane de euro si vrei sa ii investesti intr-un stat din regiune te uiti care este statul in care economia este competitiva, in care Guvernul a facut reforme, a imbunatatit infrastructura, a investit in cercetare, in dezvoltare, a modernizat invatamantul in ultimii ani, a redus deficitul, statul de drept functioneaza, justitia este independenta, puternica, predictibila, institutiile statului isi indeplinesc misiunea si oamenii politici nu incearca sa foloseasca puterea dupa bunul lor plac. Te uiti la toate aceste criterii si alegi care este statul in care investesti si creezi locuri de munca. Din pacate la aceste criterii Romania dupa trei ani de guvernare Victor Ponta nu sta foarte bine si probabil multi investitori straini capabili sa genereze locuri de munca o vor face in alte state din regiune si nu in Romania din cauza acestui Guvern in care nu exista incredere si mai ales se vede, nu a avut o politica economica si fiscala responsabila.

Chiar in ultimele saptamani si zilele acestea, Comisia Europeana spune - ‚reduceti impozitele, vreti sa reduceti TVA-ul, foarte bine, dar spuneti-ne cum veti acoperi acele gauri negre’. Guvernul nu este capabil sa vina cu un raspuns convingator la aceasta intrebare.

In materie de politica economica nu s-a mai facut nicio mare reforma de trei ani de zile de cand acest Guvern este la putere. Alte tari din regiune se reformeaza, isi intaresc economia, noi ramanem pe loc. Avem un dezavantaj competitiv pe termen lung ca urmare a tinerii pe loc de Victor Ponta.

content-image

R: Noul Cod Fiscal nu se poate incadra in ceea ce numiti o reforma economica?

S.M.: Noul Cod Fiscal nu este o reforma, o reforma este daca vi cu un sistem complet nou de impozitare, de taxare, reforma a fost introducerea cotei unice, doar o reducere a unei taxe nu este o mare reforma. In plus ea trebuie sa indeplineasca niste conditii - sa se subsumeze unor obiective strategice.  Reducem povara fiscala in acele domenii pe care vrem sa ne axam, in care avem un avantaj comptetitiv, in care vrem sa cream locuri de munca. O reducere a TVA-ului, care este o masura de dorit de catre orice cetatean, trebuie sa se faca in asa fel incat sa se stie de unde vor veni banii pentru a acoperi gaurile negre generate prin reducerea TVA-ului. Daca nu se stie de unde vor veni acesti bani, va spun eu de unde vor veni - vor veni in viitor tot din buzunarul nostru prin taxe si impozite marite in viitor.

La anul, cand vor vedea ca deficitul creste si nu mai pot acoperi defecitul, vor incerca sa creasca alte taxe si impozite, poate mascat, dar cert este ca cu cat deficitul este mai mare cu atat trebuie sa te finantezi mai mult pe pietele externe. Iar daca nici nu ai reformat economia si nici nu ai facut-o competitiva si investitiorii nu au incredere, vor face un lucru foarte simplu - te vor taxa mai mult. Rata dobanzii la care te imprumuti pe pietele internationale va fi mai mare, costul banilor va fi mai mare si acest cost este suportat tot de romani, de noi toti, din buzunarul nostru.

R: Cu alte cuvinte nu ar fi sustenabil acest Cod Fiscal?

S.M.: In Romania trebuie incurajate investiile, nu consumul. A mai existat un prim ministru care a incurajat consumul in Romania, credit cu buletinul, traiam pe datorie intre 2005 si 2007/2008. S-a numit Calin Popescu Tariceanu, a patentat reteta insuccesului economic pentru Romania. Salarii marite peste cat ne puteam permite, peste nivelul de productivitate, pensii marite, credit cu buletinul, aparat de stat supradimensionat, umflat, cheltuire iresponsabila a banului public, si ati vazut ce s-a intamplat cand Europa a intrat in criza financiara, economica. Am fost loviti din plin fiindca am fost cu camara goala, fiinca la crestere economcia mare in loc sa investim, in loc sa punem de-o parte, sa avem o politica fiscala prudenta, am cheltuit tot ce am avut si mai mult. Uitati-va doar la cifrele de deficit din 2007/2008. Cand a lovit criza ne-a lovit din plin, tocmai din cauza politicilor iresponsabile ale acelui prim-ministru. Deci banii trebuie cheltuiti pe investii, nu pe consum.

Mi-e teama ca Victor Ponta aplica acum exact reteta insuccesului marca Tariceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.