Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta a demisionat - Reacții politice

00beeadd772a30332570fe31e4437e9b

Premierul Victor Ponta și-a dat demisia miercuri, 4 noiembrie, iar gestul său a fost salutat de mai mulți oameni politici, de la Putere sau din Opoziție.

Reacțiile Opoziției

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă.

"Dacă aș fi președinte, aș nominaliza un premier care aș crede că ar face față situației la zi. Nu aș avea multe negocieri. După desemnare, premierul e obligat să încerce să își facă o coaliție. Aș face consultarea cu partidele, dar aș merge pe un premier pe care mi l-aș asuma", a explicat Băsescu la B1 Tv situația noului premier.

Kelemen Hunor, președintele UDMR,  consideră că opțiune alui Ponta este "o alegere corectă și normală" și "un gest absolut de firesc".

Ludovic Orban consideră că gestul premierului vine prea târziu.

"Cu o întârziere de un an de zile, în sfârșit, Victor Ponta a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, și anume să-și depună demisia. Din păcate, în toată perioada aceasta, România a suferit și imaginea țării a avut de suferit în plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat", a spus Orban, citat de Agerpres.

Și Mircea Geoană crede că demisia vine prea târziu.

"Demisia lui Victor Ponta este prea puțin și vine prea târziu. Acum un an, românii au spus că așa nu se mai poate. Însă vocea lor a fost ignorată. Corupția sistemică este atât de mare încât nu este doar principala cauză a sărăciei, ci și, din păcate, cauza unei tragedii. Întreaga clasă politică trebuie să audă și să asculte vocea românilor revoltați și exasperați de atâta corupție și sărăcie. Avem cu toții datoria să spunem că așa nu se mai poate, că România merită o șansă la dezvoltare, șansa unui nou început", a scris liderul PSRO pe Facebook.

Tot pe Facebook, Elena Udrea a criticat graba unor politicieni de a ajunge la guvernare.

Pe holurile Parlamentului este agitație mare. Unii se vad deja miniștri, alții secretari de stat. Asa cum ziceam mai devreme, protestul pentru schimbare de ieri ar trebui sa continue pana când va fi un lucru sigur ca nu se schimba doar o grupare politică cu o alta ci chiar un mod de a guverna cu altul.

Reacțiile Coaliției de Guvernare

Reprezentanţii UNPR susţin că decizia privind demisia Cabinetului Ponta ar fi fost luată în urma consultărilor între Victor Ponta şi Gabriel Oprea.

"UNPR a luat act de nemulţumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Preşedintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul guvernului. UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia, orice soluţie politică care asigură stabilitate României", se arată într-un comunicat de presă al UNPR.

Președintele UNPR Gabriel Oprea a declarat că împreună cu Victor Ponta au decis că e cazul ca premierul să își depună mandatul. Oprea a refuzat să spună dacă și-a oferit demisia în nume personal înainte să se discute demisia întregului Guvern.

”Aseară în urma tragediei de la Colectiv, unde MAI, pompierii și-au făcut datoria,între 21:00 - 23:00 am discutat cu Victor Ponta și am decis că trebuie să ascultăm glasul străzii...Am decis ca Ponta sa își depună mandatul - Am considerat cu premierul Victor Ponta ca întregul Guvern să își depună mandatul. Cred că s-a procedat corect - era o presiune foarte mare”, a declarat Gabriel Oprea.

Senatoarea Cristiana Anghel, ALDE, considera că demisia este o greșeală:

"Nu mi se pare absolut nimic normal. Este aceeași chestie care s-a întâmplat anul trecut, în noiembrie, înainte de alegeri. Parcă ne ia Dumnezeu mințile. Cineva aranjează, iese. Nu l-au votat pe Ponta 25.000 de oameni. L-au votat cinci milioane. Și, după aceea, au fost și alții care l-au susținut",  a afirmat  senatoarea, citată de Agerpres.

Totuși, Daniel Constantin, co-președinte ALDE, a apreciat gestul, spunând că premierul și-a asumat răspunderea "în numele tuturor".

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății,  a declarat că se va ocupa de situația victimelor incendiului din clubul Colectiv până la venirea unui nou ministru.

Liderii locali ai PSD, citați de Mediafax, au cuvinte de laudă pentru gestul premierului, vorbind de responsabilitate, demnitate și curaj. Astfel, preşedintele PSD Timişoara, Sebastian Răducanu, spune că premierul Victor Ponta, "blamat de opinia publică, a considerat un gest normal să îşi dea demisia". Răducanu a declarat demisia premierului reprezintă "un gest de responsabilitate". Şeful PSD Buzău, Marcel Ciolacu crede că demisia lui Ponta este "un act brav deşi nu e responsabil de indolenţa celor ce au cauzat tragedia". Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar consideră că  gestul "este unul de onoare" şi că Victor Ponta "a înţeles că puteau escalada manifestările din stradă".  Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, crede că demisia "un act de demnitate şi curaj".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.