Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, vocea opoziției

Inquam Photos / Octav Ganea
ponta

Ieri, Victor Ponta a avut două apariții tv, la Realitatea și la B1. Fostul premier l-a atacat dur pe Liviu Dragnea, cât și pe Olguța Vasilescu și Darius Vâlcov. Atacurile au vizat atât aria guvernamentală, măsurile economice luate de guvernul PSD, dar au existat și multe atacuri politice. Ponta a încercat tot timpul să creeze o paralelă între guvernarea lui și actuala guvernare, încercând să demonstreze că actualii guvernanți mint populația, fac cheltuieli fără acoperire, au mai puține investiții decât avea Guvernul Ponta.

Ponta încearcă să arate poporului PSD-ist că Liviu Dragnea are un program de guvernare mincinos, că măsurile pe care le iau la acest moment nu înseamnă decât o mare păcăleală. Mărirea salariului este de fapt anulată de trecerea plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Însă cel mai dur atac și cu cele mai perverse efecte nu a fost acesta. Cel mai dur atac este cel în care Ponta lansează ideea unui blat între Dragnea, sistem și Iohannis. Fostul premier a spus că Liviu Dragnea s-a rugat de câteva ori de Kovesi să îl scape de dosarul referendumului, că a participat la diverse evenimente private alături de șefii SRI și că deciziile sale sunt impuse de sistem.

Ponta știe că activul PSD este extrem de sensibil la astfel de acuzații. PSD-iștii se simt vânați de servicii, de DNA și ar dori să pună botniță acestor instituții. În aceste condiții, Ponta vine și spune foarte clar că Dragnea a vândut meciul pentru a se putea salva. Fostul premier încearcă să îl descrie pe președintele PSD ca o păpușă în mâna serviciilor și a lui Iohannis, care execută orice doar pentru a se salva. Și cum poți să îi demontezi lui Ponta acest scenariu când chiar tabăra lui Dragnea a lansat afirmații care acum sunt folosite ca argumente de fostul premier. Nominalizarea lui Grindeanu și apoi a lui Tudose, faptul că Olguța, Codrin și chiar Dragnea au spus despre Grindeanu că este „omul sistemului” sunt elementele care îi conferă muniție lui Ponta.

Ponta îl descrie pe Dragnea ca pe un om laș, care va vinde pe oricine doar pentru a rămâne în libertate. Aceste acuzații vor avea efecte în rândul activului PSD, dezamăgit de faptul că s-a făcut pasul în spate cu OUG 13, dezamăgiți de faptul că în continuare nu au protecție. Creionarea „aurei” de trădător a lui Dragnea are rolul de a contribui la escaladarea conflictelor interne din rândul social democraților.

Am putut vedea ieri poziționările lui Ponta. Acesta încearcă să aibă un discurs rațional, încearcă să dovedească ca a fost cel mai bun premier pe care l-a avut PSD, dar nu uită să se victimizeze. Fostul premier joacă și pe cartea victimizării încercând să pară o victimă a sistemului – cel care a avut cumnatul arestat, cel căruia i s-a construit un dosar penal pentru că a candidat la funcția de președinte – în comparație cu Dragnea care este omul sistemului.

Rezumând, tabloul pe care vrea să îl creioneze Ponta este foarte simplu:

Ponta s-a luptat cu sistemul și a fost dat jos de acesta/ Dragnea este omul care joacă cu sistemul.

Ponta a fost premierul care a luat măsuri bune (codul fiscal, creșterea de salarii și pensii, creștere economică)/ Dragnea are un program de guvernare mincinos și care de fapt nu face decât să aducă haos în economie.

Ponta. șeful de partid rațional care se consulta cu partidul/ Dragnea șeful autoritar care conduce PSD așa cum a condus Teleormanul.

Atacurile dure, dar și argumentate la adresa PSD și a lui Dragnea îl fac pe acesta să pară la acest moment cea mai bună voce a opoziției. Spre deosebire de liderul partidului de opoziție, Ludovic Orban, fostul premier este mult mai viu cu o comunicare mult mai bună, cu atacuri directe și fără menajamente. Ponta știe să puncteze, știe să argumenteze, se agață de fapte și evenimente, prezentându-le într-o manieră mult mai convingătoare. De aceea, în acest moment, el pare cea mai bună voce a opoziției. Și Ponta știe acest lucru, de aceea, nu ezită să își creioneze și această dimensiune de imagine, făcând referire la faptul că nu există opoziție în afară de el și alți câțiva parlamentari.

Ce va urma?

Probabil, Ponta așteaptă să apară noi dezvăluiri, poate chiar el va veni cu dovezi despre blatul între Dragnea și servicii. În acest caz, el va putea spera la o debarcare a actualului Președinte. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, poziționarea actuală a lui Ponta, greșelile pe care le face PSD pot duce la formarea unei mase de nemulțumiți în bazinul electoral al social democraților, masă care ar putea să însemne într 5-7 procente ce ar putea să se îndrepte către noul partid al lui Ponta.

Victor Ponta rămâne jucător. El a dovedit că are forță în discurs. Dacă va dovedi că are și capacitatea de a rezista la efort pe termen lung, dacă va dovedi că știe și partea organizatorică a unui partid, înființarea de filiale, constituirea structurilor, atunci va putea spera să își ducă partidul în Parlament.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.