Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie în Parlament a deputatului Szabó Ödön: alimentele donate sunt excluse din sfera livrărilor pentru care se plăteşte TVA

cdep.ro
Szabó Ödön, parlamentar UDMR

Deputatul UDMR, Szabó Ödön, a reuşit să modifice trei acte normative pentru a înlesni donaţiile de alimente de la producători şi comercianţi, către organizaţiile neguvernamentale care întreţin copii şi bătrâni, a anunţat joi, într-un comunicat, biroul său de presă, relatează Agerpres.

Citește și: Un bărbat a fugit din centrul de carantinare, iar apoi a revenit: Poliția îl cercetează penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Potrivit sursei, este vorba de Codul Fiscal, unde, la iniţiativa parlamentarului bihorean, a fost clarificat regimul facilităţilor fiscale de care beneficiază donatorii. Alimentele donate, de acum înainte, sunt excluse din sfera livrărilor pentru care se plăteşte TVA.

Legea privind eliminarea risipei alimentare, nr. 217/2016, a fost modificată şi ea, pentru ca încheierea contractelor de donaţie alimentară să fie mai simplă. Părţile nu mai sunt obligate să încheie aceste contracte în formă autentică. Adică, cel care face donaţia şi beneficiarul nu mai trebuie să meargă la notar.

"Formalităţile legate de încheierea contractelor în formă autentică erau costisitoare, în termeni de timp şi forţă de muncă, astfel că donatorii erau descurajaţi să doneze alimente",a explicat Szabó Ödön.

La fel de importantă este şi modificarea Legii nr.200/2018, prin redefinirea termenului de "operator receptor". La iniţiativa parlamentarului UDMR, organizaţiile neguvernamentale pot şi ele să lucreze în domeniul transferului de alimente.

"Toate aceste modificări legislative au fost necesare pentru că vechile prevederi îngreunau şi întârziau foarte mult derularea operaţiunilor de distribuire a produselor perisabile. Dacă aceste alimente nu ajung, în timp util, la cei care au cu adevărat nevoie de ele, însăşi legea, care îşi propune să reducă risipa alimentară, pierde o bună parte din raţiunile pentru care există", a declarat deputatul Szabó Ödön.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.