DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Victorie pentru Dinu Pescariu în instanță: Are voie să plece în Florida

Inquam Photos / Octav Ganea
dinu pescariu

Omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat de DNA în două dosare, a primit voie de la judecătorii ÎCCJ să plece din țară. Pescariu este judecat sub control judiciar în dosarul „Microsoft 3”.

MINUTA:

2607/1/2017/a1.5 - Admite cererea formulată de inculpatul Pescariu Dinu Mihail (... ). Încuviinţează inculpatului Pescariu Dinu Mihail să părăsească teritoriul României pentru a se deplasa în Miami şi Sarasota, Florida, Statele Unite ale Americii, în perioada 18 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018. Atrage inculpatului atenţia asupra disp. art.215 alin.7 C.pr.pen. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 Cod procedură penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare.

***

La începutul lunii octombrie, la Instanța supremă, s-a desfășurat primul termen al procesului, aflat în faza de cameră preliminară, în care sunt judecați fostul ministru Gabriel Sandu (aflat în penitenciar), Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, este acuzat de abuz în serviciu, Dinu Pescariu și Claudiu Florică — instigare la abuz în serviciu, iar Călin Tatomir este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în condițiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006.

"În acest context, inculpații Dinu Mihail Pescariu și Claudiu Ionuț Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro", mai spun procurorii.

DNA arată că, în urma înțelegerii avute de Pescariu și Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă inițiată pentru "Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare".

"Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte și firma Dim Soft SRL. De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitație, Gabriel Sandu ar fi menținut condițiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG.", susțin anchetatorii.

Astfel, notează DNA, s-ar fi impus condiții conform cărora la licitație puteau participa doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL, indică procurorii.

În vederea stabilirii condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică ar fi avut mai multe întâlniri cu Sandu pentru a-i transmite ce să se insereze în caietul de sarcini.

Anchetatorii mai notează că, în urma câștigării licitației publice, a fost încheiat un contract de furnizare de produse între MCSI și consorțiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL, iar valoarea totală a contractului ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344 euro.

Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor (90.182.344 euro) și suma care a fost facturată de SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în același cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.