Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Spiritele se încing din nou la Barcelona: Demonstraţie împotriva unei posibile amnistii pentru separatiştii catalani

parlamentul catalan

Mii de oameni au demonstrat duminică la Barcelona împotriva amnistiei pe care stânga o negociază cu partidele catalane separatiste pentru a obţine sprijinul lor indispensabil pentru numirea socialistului Pedro Sanchez în fruntea guvernului spaniol, potrivit AFP.

Scandând "Nu amnistiei!" şi "Puigdemont în închisoare!" - Carles Puigdemont a fost preşedintele Cataloniei care a condus tentativa eşuată de secesiune din 2017 a acestei regiuni din nord-estul Spaniei -, mulţimea a fluturat steaguri spaniole de-a lungul bulevardului Paseo de Gracia din centrul capitalei catalane.

Mitingul, organizat de platforma anti-separatistă a societăţii civile catalane sub sloganul "Nu în numele meu: nici amnistie, nici autodeterminare", a avut loc în prezenţa liderului Partidului Popular (PP, conservator), Alberto Nunez Feijoo, şi a liderului partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal.

Atât dreapta, cât şi extrema dreaptă se opun ferm posibilei graţieri a separatiştilor catalani urmăriţi penal pentru participarea lor la evenimentele din 2017, cerută de separatişti în schimbul sprijinului lor pentru învestirea lui Sanchez.

"Nu este o amnistie care vizează reconcilierea, ci exclusiv (obţinerea) preşedinţiei guvernului" Spaniei, a declarat Feijoo, care nu a reuşit săptămâna trecută să devină prim-ministru.

Drept urmare, regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a însărcinat marţi pe Sanchez, care se află la putere din 2018, să candideze pentru nominalizarea pentru această funcţie, deşi partidul său a terminat doar pe locul doi la alegerile legislative din 23 iulie, în spatele PP.

Beneficiind deja de sprijinul extremei stângi, cu care a guvernat în coaliţie din 2020, el are şanse mai mari decât Feijoo să obţină undă verde de la o majoritate absolută a deputaţilor.

Cu toate acestea, Sanchez are nevoie şi de sprijinul partidelor catalane pro-independenţă, cărora le-a promis că va arăta "generozitate".

"O amnistie este ca şi cum ai spune că ceea ce au făcut ei (separatiştii urmăriţi penal - n.r.) a fost legal, şi asta nu este adevărat, este o minciună. Ar fi ca şi cum am spune că actuala Constituţie este nedreaptă şi este o minciună", a declarat Araceli Rodriguez, profesor universitar în vârstă de 53 de ani, în timpul protestului de duminică, purtând o pălărie decorată cu steagul spaniol.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.